Foci

Ghána – Németország 0-1

Johannesburg, Soccer City, 83 391 néző

Összefoglaló:

Kezdjük a legfontosabbal: Anglia-Németország és Ghána-Egyesült Államok találkozót rendeznek a következő körben. A németek, ha nehezen is, amolyan angol módra 1-0-ra verték utolsó csoportellenfelüket, míg a másik találkozón nem nyertek a szerbek, holott előzetesen ezt vártuk volna.

A németek Özil egyéni villanásának köszönhetik a sikert, mellette Schweinsteiger játszott jól, és Lahm, míg a másik oldalon Gyan és Ayew volt elemében.
A meccs embere Özil lett, nem véletlenül.

Ausztrália a világbajnokság talán legszimpatikusabb kiesője, hiszen a szerbeket legyőzték, míg Ghána ellen tíz emberrel is hősiesen védekeztek.

A D-csoport végeredménye:

1. Németország 6 pont (5-1)
2. Ghána 4 pont (2-2)

3. Ausztrália 4 pont (3-6)
4. Szerbia 3 pont (2-3)

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, NÉMETORSZÁG ÉS GHÁNA A KÉT TOVÁBBJUTÓ!

CSERE 92’
Ghána
Ayew helyett Adiyiah.

90. PERC: Három perc lesz a hosszabbítás.

88. PERC: Neuer nagyon pepecselt a kirúgással, Simon játékvezető megintette – szóban.

83. PERC: Schweinsteiger combja láthatóan meghúzódott, ez érzékeny veszteség lenne a következő körre. Időközben szépített Szerbia, ott 2-1 az állás. Ha még egy gólt szereznek a szerbek, továbbmennek, hiszen 3-3 lesz a gólkülönbségük, Ghánáé pedig 2-2.

CSERE 82’
Ghána
Asamoah Gyan helyett Amoah.
CSERE 81’
Németország
Schweinsteiger helyett Kroos.

MEHMET ÖZIL TALÁLATA:

75. PERC: Ausztrália csak abban az esetben juthat tovább, ha még legalább két gólt szerez, vagy Németország szerez további két találatot.

73. PERC: Ausztrália 2-0-ra vezet Szerbia ellen Holman góljával!

CSERE 72’
Németország
Jansen jött Boateng helyett.
Ápolás 71’
Sarpei
Podolski lövése találta el a fejét.

69. PERC: Cahill vezetést szerzett Ausztráliának!

CSERE 68’
Németország
Trohovski jött Müller helyett.
SZÖGLET 67’
Ghána
Nem lett belőle semmi!

66. PERC: Asamoah Gyan sarokkal adta középre la labdát a 16-oson belül, de Lahm kivágta a labdát.

65. PERC: Ghánának mindenképpen magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolnia, mert vereségével kieshet. Özil egyébként középről, 18 méterről nagyon eltalált lövéssel szerzett vezetést. Müller jó helyen találta őt. 0-1!

CSERE 64’
Ghána
Muntari érkezett Tagoe helyére.
SZÖGLET 62’
Ghána
Pantsil lövésébe értek bele.
SZÖGLET 61’
Ghána
Boateng mentette Tagoe elől.
GÓÓÓL 60’
Özil, Németország
Müller labdáját bombázta kapuba!
SZÖGLET 57’
Németország
Mensah fejelte ki Lahm beadását.

56. PERC: Ghánában profi alapokra helyezték a labdarúgást, a közép-afrikai országok közül elsőként. Ez meg is látszik a játékukon.

LES 54’
Podolski, Németország
Poldi nem volt lesen!

53. PERC: Asamoah Gyan úgy döntött, cselezgetni próbál, nagyon is sikerült neki, parádés mozdulatok voltak, csak éppen semmit sem ért, mindez a pálya közepén történt.

51. PERC: Mi maradt ki?!!!! K. Asamoah egyedül ugrott ki, Neuer hatalmas bravúrral ütötte ki a labdát.

SZÖGLET 49’
Németország
Schweinsteiger lőtte középre.

46. PERC: Legutóbb 1978-ban fordult elő, hogy Németország két egymást követő meccsén nem rúgott gól (Tunézia és Olaszország ellen 0-0).

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Németország
Marad a gól nélküli döntetlen?

Még nem esett gól a D-csoport utolsó fordulójában, ez pedig azt jelenti, hogy 2006 után ismét továbbjuthat az első körből az afrikai együttes. Ez nem azt jelenti, hogy békésen csordogálna a találkozó, kemény összecsapások is akadnak, ráadásul helyezeteket is láttunk.

A két Boateng eddig teljesen ártalmatlan szerepet tölt be, nem hiába nyilatkozta a német csapat minden tagja, hogy nem Kevin Prince Boateng, hanem Ghána ellen teszik oda magukat. Kíváncsian várjuk a második félidőt.

45+1. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45. PERC: Ayew beadását Tagoe fejelte fölé, egy perc lesz a hosszabbítás.

SÁRGA LAP 43’
Müller, Németország
Felvágta Mensaht, hátulról.

41. PERC: Nagyon veszélyesen jött középre a kapu elé a labda, de senki nem tudott belefejelni, ehelyett Kingson előtt lepattant a játékszer, így nagy bravúrra volt szüksége a ghánai kapusnak ahhoz, hogy megakadályozza a gólt. Sikerült.

SZABADRÚGÁS 41’
Németország
Schweinsteiger ívelhetett.
SÁRGA LAP 40’
Ayew, Ghána
Cacaut nem bántotta, a közönség tiltakozik.
SZÖGLET 39’
Németország
Sarpeiről ment ki a labda.

37. PERC: Jelen állás szerint – a másik találkozón sem esett még gól – Németország és Ghána kart karba öltve továbbmegy.

SZÖGLET 35’
Németország
Megint Mensah mentett. A fejes fölément.

34. PERC: Özil esett el a 16-os vonalánál, ezért biztosan nem adnak 11-est, talán csak a Beugró című műsorban.

33. PERC: Ayew kavarta meg Boatenget a jobb oldalon, de a beadása nem volt az igazi.

30. PERC: Khedira sarkazása után Cacau lőtt, Kingson magabiztosan védte.

29. PERC: 57 százalékban birtokolják a németek a labdát, de Ghána próbálkozott többször, szám szerint hat alkalommal a három ellenében.

SZÖGLET 26’
Ghána
Ayew tekerte középre, Lahm nagyot mentett.

25. PERC: Hatalmas helyzet maradt ki: Özil egyedül vihette a kapura, mert kilépett a védők mögül, már csak Kingson állt előtte, utóbbi nagyot fogott!

VÉDÉS 25’
Kingson
Özil ziccerét hárította.

24. PERC: Cacau veszekszik egy kicsit Müllerrel, holott előbbi adta be a labdát, a kapu mögé… Ghána kivárásra játszik, de Ayew parádés kiugratás után egyedül állt szemben Neurrel, de várt és várt, a kapus meg jött.

21. PERC: A csoport másik mérkőzését itt követheti figyelemmel!

SZÖGLET 21’
Németország
Mensah rosszul ért a labdába!

16. PERC: Egy-egy ghánai megindulás sorsdöntő lehet, de eddig mindig jó megoldásokat választottak a német védők, ezúttal Friedrich.

15. PERC: Müller adta be alabdát a jobb oldalról, Podolski emelte a labdát, de nem találta el a labdát. Nagy gól lehetett volna, ehelyett kirúgás.

14. PERC: Nagy helyzet maradt ki, köszönhetően Schweinsteigernek, aki remekül lépett közbe az utolsó pillanatban.

12. PERC: Sepp Blatter, a FIFA elnöke is a lelátón foglal helyet.

SZÖGLET 10’
Németország
Kingson védte a védőről érkező labdát.

9. PERC: A két csapat eddig egy alkalommal találkozott egymással, 1993-ban 6-1-re győzött az NSZK. A németek akkor mind a hat gólt a 69. és a 88. perc között szerezték.

SZÖGLET 7’
Németország
Podolski lövésébe értek bele.

6. PERC: Neuernek kellett kijönnie a kapujából, mert Gyan majdnem megcsípte a labdát a kapu előtt.

LES 4’
Khedira, Németország
Mit keresett ott?
VÉDÉS 3’
Kingson, Ghána
Cacau éles szögből lőtt, a kapus védett.

3. PERC: A német válogatott még soha nem esett ki a világbajnokságok történetében a csoportkörben.

1. PERC: A pályán tehát Kevin Prince Boateng, aki Michael Ballack sérülését okozta. A másik oldalon ott van a csapatban a vétkes testvére, Gerome Boateng!

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Ghána
Elkezdődött a nagy meccs!

A felek a himnuszokat hallgatják, nemsokára indul a mérkőzés.

Kezdőcsapatok:

Ghána: Kingson – Sarpei, Pantsil, Mensah, Jonathan – Annan, Ayew, K. Asamoah- Prince Boateng, Tagoe – Asamoah Gyan. Szövetségi kapitány: Milovan Rajevac

Németország: Neuer – Friedrich, Lahm, Mertesacker, Boateng – Khedira, Schweinsteiger, Özil, Müller – Podolski, Cacau. Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Kiesik-e Németország? Továbbjut-e az első afrikai csapat a világbajnokságon? Mit kezdenek Löwék Klose nélkül a pályán? Ismét betalál-e büntetőből Asamoah Gyan?

Ezek a kérdések különösen aktuálisak Németország és Ghána találkozója előtt. A németek egy esetleges vereségnél biztosan kiesnek, ha a másik találkozón győztes avatnak.

Ghána az első meccsen 1-0-ra legyőzte a szerbeket, amelyet Rajevac kapitány a válogatott addigi legnagyobb sikerének mondott. A második körben azonban jött a kínos, de lehet, hogy időben érkező pofon: Ausztrália emberhátrányban is képes volt kivédekezni a találkozót 1-1 után.

Mindkét mérkőzésen Asamoah Gyan talált a kapuba, mindkét esetben 11-esből, amelyet kezezés után ítélt meg a játékvezető.

Németország imponáló játékkal kezdett, miután 4-0-ra legázolta a Socceroost, de a szerbek megcsillantottak valamit erejükből, amikor megverték 1-0-ra a Podolski jóvoltából 11-est hibázó Nationalelfet. Michael Ballack hiánya eddig nem jelentett problémát, nem „rajta” múlott a kisiklás Antics csapata ellen. Lothar Mattheus időközben azt nyilatkozta, a Chelsea volt játékosának hiánya inkább előny a válogatott számára.

Az biztos, hogy Ballackot az a Prince Boateng rúgta le, aki most ott lesz a pályán!

Nem tudjuk, mindenesetre a lehető legnagyobb stadionban, az afrikaiak szimpátiáját élvező Ghána ellen pokoli meccs ígérkezik a németek számára.

A játékvezető az brazil Carlos Simon.

Ajánlott videó