Foci

Bíróság elé állították a gyilkossággal vádolt szerb drukkereket

A 15 szerb futballhuligán a vád szerint tavaly a szerb fővárosban halálra vert egy francia futballszurkolót.

Brice Tatont, a Toulouse szurkolóját a francia klub és a Partizan Beograd Európa Liga-összecsapása előtt verték össze, s dobták le több méter magasról az utca betonjára a helyi drukkerek. Az eset a szerb főváros egyik belvárosi kávézójának teraszán történt, ahol népes csoport támadta meg Tatont és két társát. Taton tizenkét nappal később egy belgrádi kórházban belehalt súlyos sérüléseibe.

A fiatalember halála Franciaországban és Szerbiában is nagy felzúdulást keltett, szerb politikusokból és vezető állami hivatalnokokból a futball-huliganizmus felszámolásáról szóló fogadkozásokat és döbbent csodálkozást kifejező nyilatkozatokat váltott ki.

A szerb ügyészség 14 Partizan-szurkulót különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádol. Közülük tizenkettőt vettek őrizetbe, ketten a bűncselekmény óta szökésben vannak – ha nem kerülnek kézre, ellenük távollétükben folytatják le az eljárást.

Az ügyészség szerint négy vádlott – köztük a két szökésben lévő – a francia szurkolókat megpillantva mobiltelefonon a bűncselekmény helyszínére hívta a többi elkövetőt, akik között baseball-ütőket és az arcukat elfedő orvosi maszkokat osztottak szét, majd mobiltelefonon irányították a franciák bántalmazását és a kávézó berendezésének szétverését.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, 30-40 éves szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

A tizenötödik vádlottnak azt róják terhére, hogy bűnsegédként támogatta társait. Egyedül ő védekezhet szabadlábon.

A büntetőper során zárt ajtók mögött védett tanúkat is meghallgatnak.

Franciaország belgrádi nagykövete a per előtt úgy nyilatkozott a B92 belgrádi rádiónak, reméli, hogy a belgrádi bíróság által kiszabandó büntetés arányos lesz a bűncselekmény súlyával. A nagykövet megjegyezte, hogy a konkrét eseten túlmenően véget kell vetni a stadionokban zajló erőszakos cselekményeknek, amelyek nem csupán Szerbiában fordulnak elő, s amelyeknek minden résztvevőjét szigorúan meg kell büntetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik