Sport

Olimpiai győzelme után profinak áll Iman Helif

Aytac Unal / ANADOLU / Anadolu via AFP
Aytac Unal / ANADOLU / Anadolu via AFP

A párizsi olimpián Hámori Lucát legyőző és súlycsoportjában aranyérmes Iman Helifnek sok ajánlata van, és az An-Nahar című, arab nyelvű napilap értesülése szerint rövidesen a profi bokszban folytatja pályafutását, írja az MTI.

Hamarosan belépek a profi ökölvívás világába, bár még nem döntöttem el, hogy pontosan hol fogok versenyezni

– idézte az algériai olimpiai bajnok szavait az újság.

A 25 éves Helifet tavaly a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) diszkvalifikálta a világbajnokság negyeddöntőjét követően, mivel az orvosi vizsgálatok szerint a szervezetében magas volt a tesztoszteronszint. Az olimpiáról és annak selejtezős folyamatából viszont az IBA-t zárta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely rajtjogot biztosított Helifnek a párizsi játékokon.

Komoly nemzetközi botrány lett abból, hogy Helif elindulhatott az olimpián a nők mezőnyében, főleg azt követően, hogy az olasz Angela Carini pár másodperc után feladta a nyolcaddöntős meccsüket, mondván, ekkora ütéssel még nem találkozott. Helif a női 66 kilogrammos kategóriában – többek között Hámori Lucát is legyőzve – végül első lett a francia fővárosban.

A Telex cikke szerint

Hámori nem érezte úgy, hogy ellenfele olyan keményeket ütne, ő amúgy is sokat készül férfi ökölvívók ellen.

„Elkeserítő, hogy nem amiatt emlékeznek rám, mert én voltam az első magyar nő, aki olimpián bokszolhatott, hanem emiatt a meccs miatt. Ha az utcán megállítanánk tíz embert, kilenc biztosan azt mondaná, hogy én voltam az, aki bokszolt az algériai lány ellen és nem azt, hogy ötödik lettem, hogy életem legjobb eredményét értem el egy olimpián. Ezt a legnehezebb elfogadni” – idézte Hámorit a Telex.

Kapcsolódó
Párizs 2024: Iman Helif miatt ezúttal a WBO adott ki közleményt
A Boksz Világszervezet (WBO) hamisnak nevezi azokat az állításokat, amely az interneten terjengenek a Párizsban aranyérmet nyerő algériai bokszolónő és a szervezettel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik