Sport

Katrine Lunde: Egész testemben remegek

KISBENEDEK Attila / AFP
Katrine Lunde szeretne még így örülni egy-egy sikernek a Vipers színeiben
KISBENEDEK Attila / AFP
Katrine Lunde szeretne még így örülni egy-egy sikernek a Vipers színeiben
A Vipers csapatkapitánya, Katrine Lunde szerint a norvég női kézilabdacsapat játékosait nagyon megviselt a hír, hogy a klub néhány napon belül csődbe mehet.

„Egész testemben remegek, és úgy érzem magam, mintha egész nap maratont futottam volna” – nyilatkozta Katrine Lunde, a Vipers kapusa, miután kedd reggel kiderült, hogy péntekig 25 millió norvég koronára van szüksége a klubnak, ellenkező esetben hétfőn csődöt jelent, és gyakorlatilag megszűnik.

A hír azért is mellbevágó, mert azt tudni lehetett, hogy a kristiansandi csapatnál akadnak gondok, amelyet még az sem oldott meg, hogy július elején eladta legnagyobb sztárját, az orosz Anna Vjahirjevát.

A háromszoros BL-győztes norvég klubnak februárban sikerült elkerülnie a csődöt, majd augusztus 20-án Peter Gitmark, az igazgatótanács elnöke úgy nyilatkozott, azonnali ötmillió koronára (168 millió forint) van szüksége a klubnak, februárban pedig további hatmillió korona (202 millió forint) kell, ez így együtt fedezné a szezont.

De ez így is csupán 11 millió, és nem 25, mint amiről kedden a hírek szóltak.

A játékosokat a délelőtti sajtótájékoztató előtt informálták a kialakult helyzetről, Lunde szerint mindenki padlót fogott.

Van némi remény, hogy megoldódik a helyzet, de rendkívül nagy összegről van szó

– mondta, kissé reménykedve, kissé csalódottan.

A Vipers szerdán kupameccset játszik a Storhamar ellen, szombaton pedig a Bajnokok Ligájában a montenegrói Buducnostot fogadja.

Az edző, Hlavaty Tamás elárulta, hétfő este értesült a helyzetről.

„Megdöbbentő volt, mert ennyi pénzről még sohasem volt szó. A 25 millió nagyon sok, szerintem valami különlegesnek kell történnie, hogy megmeneküljünk. De reménykednünk kell, és meg kell próbálnunk a legjobbat kihozni a helyzetből. Mindenkinek szüksége van a stabilitásra, és tudni akarja, mi lesz holnap. Nagyon büszke vagyok a lányokra, és arra, hogy egy csapatként összeálltak.”

A norvég Tv2 megszólaltatta az Európa-bajnok jobbátlövőt, a 2018 óta a Vipersben kézilabdázó Silje Waadét, aki könnyes szemmel jött ki a megbeszélésről.

„Nagyon sajnálom. Egy nagy ambíciókkal rendelkező klub tagja vagyok, és mint mindenki más, azért vagyok itt, hogy megmutassam, mire vagyok képes a kézilabdapályán. Szerintem ez nagyon szomorú. Úgy állok itt, mint aki most ugrott a mélybe, és várja, hány matracon fog landolni. A kézilabda az életünk, és most nem tudom, hogy hétfőn lesz-e még munkám.”

A tv-csatorna sportági szakértője, Bent Svele hevesen reagál arra, hogy a klub ilyen helyzetbe hozta magát.

Tiszta őrület és sokk. Hogy végződhet valami így, az teljeséggel érthetetlen.

Szakértő társa, az egykoron az ETO-ban is megfordult olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ida Alstad is csak kereste a szavakat.

„Szomorú és tragikus hír ez a norvég kézilabdának. Félelmetes, hogy egy élvonalbeli klub, amely a közelmúltban zsinórban háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, nem tudja jobban kézben tartani a pénzügyeket. Együtt érzek a játékosokkal, sokan vannak, akik most teljesen kilátástalan helyzetbe kerülnek.”

Kapcsolódó
Ha napokon belül nem áll pénz a házhoz, csődöt jelent a BL-ben szereplő kézicsapat
Ha napokon belül nem sikerül megoldást találnia a Vipersnek, csődöt jelent a klubvezetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik