Sport

Visszavonul a kosaras, akinek megoldásait leesett állal néztük

Paul Rutherford / Getty Images
Paul Rutherford / Getty Images

Visszavonul Derrick Rose. Az amerikai kosárlabdázó 16 éves NBA-pályafutás végére tesz pontot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Derrick Rose (@drose)

A 35 éves játékos 2008-ban érkezett meg a ligába, szülővárosa csapata, a Chicago Bulls draft első helyén választotta ki, azaz őt tartották a legnagyobb tehetségnek. Ezeknek a várakozásoknak meg is felelt, rengeteg rajongót szerzett magának rendkívül látványos betöréseivel és atletikus játékával.

Rögtön megválasztották az év újoncának, majd 2011-ben a liga történetének legfiatalabb MVP-je lett az alapszakaszban.

25 pontot és 7,7 gólpasszt átlagolt mérkőzésenként, a Bulls az alapszakasz legjobb mérlegével zárt (62-20) és a keleti főcsoport döntőjéig jutott.

A Bulls ezzel a videóval emlékezett vissza a chicagói évekre:

Az irányító már-már vakmerő módon támadta a gyűrűt, betörései élményszámba mentek. A 2012-es rájátszásban azonban megbicsaklott a karrierje, elszakadt az elülső keresztszalag a térdében. Ki kellett hagynia a következő szezon egészét, majd a 2013-14-es idényben is csak tíz mérkőzésen lépett pályára.

2016-ban cserélte el őt a Bulls New Yorkba, és innentől kezdve vándormadár volt, a Knicks után játszott a Cleveland Cavaliers, a Minnesota Timberwolves, a Detroit Pistons, ismét a Knicks, majd legutóbb a Memphis Grizzlies csapatában. Karrierje második felében több sérülés is hátráltatta, az elmúlt három szezonban 77 mérkőzést játszott mindössze.

Az NBA összeállítása a legemlékezetesebb megoldásokból:

Az alapszakaszban 723 mérkőzés jutott neki, ezeken 17,4 pontot és 5,2 pontot átlagolt. Háromszoros All Star, egyszer a szezon legjobb csapatába választották, az amerikai válogatottal pedig két világbajnoki címet nyert.

Kapcsolódó
„Katasztrófa volt” – a Veszprém edzője a történelmi BL-vereségről
Xavi Pascualt nem lepte meg a Sporting játéka, játékosait annál inkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik