Sport

Szabad-e ünnepelni Jannik Sinner győzelmét a doppingügye árnyékában?

Jamie Squire / Getty Images
Jamie Squire / Getty Images
A szemünk láttára megy végbe a generációváltás a teniszben: 2002 óta először fordul elő, hogy Rafael Nadal, Novak Djokovic és – a már visszavonult – Roger Federer egyike sem nyert Grand Slamet. Carlos Alcaraz és Jannik Sinner léptek a helyükbe, két-két major trófeát gyűjtöttek be az idén, az olasz ráadásul keretbe foglalta az évet, az Australian Opent és a US Opent, azaz a két keménypályás tornát húzta be. Ám amíg Melbourne után az egész világ ünnepelte Sinnert, most inkább arról beszél mindenki, hogyan úszhatta meg az év közben kipattant doppingügyét.

Miután Taylor Fritz a hálóba vágott egy tenyerest, a túloldalon Jannik Sinner az égbe emelte a kezét, becsukta a szemét, majd többször mély levegőt vett. Pár pillanatig tartott az egész, de érezni lehetett, hogy mázsás súlyoktól szabadult meg, melyeket már hónapok óta cipelt. Az öröme a folytatásban is visszafogott volt, pedig a 23 éves olasz olyat tett, amire 1977 óta nem volt példa, így Roger Federernek, Rafael Nadalnak, Novak Djokovicnak, Pete Samprasnek vagy épp André Agassinak sem sikerült:

egy naptári éven belül nyerte meg az első két Grand Slam-trófeáját.

Sinner 2024 előtt mindössze egyszer jutott el a legjobb négy közé a GS-eken, az idén viszont 23–2 a mérlege a nagy tornákon, a két végső sikere mellett a Roland Garroson elődöntőzött. A US Openre is esélyesként érkezett, és bár az első meccsén szetthátrányba került Mackenzie McDonald ellen, utána annyira összekapta magát, hogy csak egyetlen játszmát veszített, a Danyiil Medvegyev elleni negyeddöntőben.

Sarah Stier / Getty Images Jannik Sinner, pillanatokkal a US Open megnyerése után.

A döntőben sem volt kérdés, hogy legyőzi Taylor Fritzet. Hiába fordított az amerikai az első szettben 0-2-ről 3-2-re vagy szerválhatott a harmadik játszma megnyeréséért, az olasz jóformán végig kézben tartotta a meccset – a második szettben egyetlen ki nem kényszerített hibája volt mindössze –, majd rögtön az első mérkőzéslabdát kihasználva duplázta meg a Grand Slam-tornagyőzelmei számát. Mindezek után egy legendától, Agassitól vehette át a serleget.

Idilli történet, a helyzet azonban korántsem ilyen egyértelmű, nem hiába volt visszafogott Sinner ünneplése. Erre utalt az olasz is, amikor azt mondta:

Sokat jelent számomra ez a trófea, mert a karrierem legutóbbi periódusa egyáltalán nem volt könnyű.

A döntő összefoglalója:

Az olimpiát mandulagyulladás miatt kihagyó Sinner a Cincinnati Open megnyerésével hangolt a US Openre, ám a döntő után két nappal közlemény jelent meg az Instagram-oldalán: ebből kiderült, hogy márciusban nyolc nap különbséggel, két külön alkalommal is pozitív doppingtesztet produkált. Rendkívül alacsony szinten, de kimutatták a szervezetében a klosztebol nevű anabolikus szteroidot, ami az izomtömeg növelésére szolgál.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik