Sport

Nem zavarta meg a doppingügy, Sinner megnyerte a US Opent is

MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jannik Sinner nyerte a US Opent
MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jannik Sinner nyerte a US Opent
A világelső Jannik Sinner nyerte meg a férfi egyest az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte a hazai kedvenc Taylor Fritzet, s ezzel begyűjtötte második Grand Slam-trófeáját.

Az olaszok nemrég doppingügybe keveredett, majd pénzbírsággal sújtott kiválósága remek előjelekkel készülhetett a fináléra, mivel az idén 34/2-es mérleggel büszkélkedhetett kemény pályán, és négy tornán diadalmaskodott. Ezek között ott volt a januári Australian Open is, illetve legutóbb a cincinnati bajnoki cím, melynek köszönhetően immár tízmeccses veretlenségi sorozatnál tartott.

A 12. helyen kiemelt Fritz ugyanakkor első GS-döntőjét vívta, és Andy Roddick 2009-es wimbledoni menetelése óta az első amerikaiként szerepelt Grand Slam-verseny fináléjában. Az Egyesült Államok legutóbbi férfi GS-győztese szintén Roddick volt 2003-ban, amikor megnyerte a US Opent – azóta 82 GS-viadal zajlott le amerikai diadal nélkül.

A torna zárómeccsén a világelső rögtön elvette a New Yorkban eddig 75 ászt ütő Fritz szerváját, majd hamarosan elvesztette a sajátját. A kimerítő alapvonalcsatákat a 26 éves Fritz bírta kevésbé, 3:3-nál ismét Sinner brékelt, aki első ATP-főtáblás meccsét Budapesten játszotta 2019-ben. Az olasz ekkor már egyértelmű fölényben játszott, és fogadóként lezárta a 41 perces szettet.

A folytatásban stabil adogatójátékok követték egymást, Fritz összeszedte magát, és ászokat szórva tartotta a lépést riválisával. Végül azonban ismét megremegett, az egész szett során egy rontott ütést bemutató Sinner pedig élt egyetlen bréklabdájával 5:4-nél, és 78 perc elteltével már csak egy játszmára volt a diadaltól.

A harmadik felvonásban 3:3-ig Sinner három, Fritz pedig két bréklabdát hárított, a közönség – benne sok sztársportolóval és filmcsillaggal – pedig tombolva ünnepelte a hazai kedvenc minden megnyert labdamenetét. Az olasz meg is zavarta a fesztiválhangulat, egy kettős hibával elvesztette a szerváját, de 5:4-nél az ideges amerikai nem tudta befejezni adogatóként a szettet. Sinner innen már nem ismert kegyelmet, higgadtan tartotta a labdát játékban, megvárta ellenfele hibáit, és 2 óra 17 perc alatt nyert.

Sinner pályafutása 16. serlege mellé 3,6 millió dollárt (1,3 milliárd forint) kapott.

US Open, férfi egyes, döntő

US Open, férfi egyes, döntő
Jannik Sinner (olasz, 1.) – Taylor Fritz (amerikai, 12.) 6:3, 6:4, 7:5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik