Sport

Ekler Luca óriási fölénnyel nyerte meg a távolugrást a paralimpián

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Ekler Luca címét megvédve aranyérmet szerzett csütörtökön a T38-as kategória távolugró számában a párizsi paralimpián. A magyar sportoló első kísérletre 552 centiméterre ugrott – ami később kiderült, már győzelmet ért volna –, majd második kísérletre 556 centimétert teljesített. A második helyezett a német Nele Moos lett 513 centiméterrel. Rajtuk kívül más nem jutott öt méter fölé, ami azt is mutatja, mennyire kimagaslóan szerepelt Ekler, pedig egyáltalán nem voltak könnyűek a körülmények.

Az MTI tudósítása szerint ugyanis zord állapotok fogadták a sportolókat, mindössze 17 fok volt és szakadt az eső délelőtt a Stade de France-ban, ahol a program elején rendezték a magyar érdekeltségű finálét, amelyben Ekler tokiói győztesként, világbajnokként és világcsúcstartóként, azaz abszolút favoritként állt rajthoz.

HERVIO Jean-Marie / KMSP / KMSP via AFP

A TFSE 25 éves sportolója, Szalma László tanítványa ki tudta zárni a zavaró tényezőket, már elsőre is 5,52 métert ugrott, amivel az első sorozat után toronymagasan vezetett, egyedül ő került öt méter fölé. A folytatásban négy centit javított, és mivel a második sorozatban sem tudta senki áttörni az ötméteres határt, egyértelművé vált, hogy már csak önmagával, idei legjobbjával (5,63), illetve a két éve, ugyancsak Párizsban elért világcsúcsával (5,82) versenyez.

Közben elállt az eső, de a léc szenzorának meghibásodása miatt hosszú ideig állt a finálé. A kényszerszünet előtt és után Ekler Luca kétszer is belépett, majd az ötödik sorozatban is rontott, az utolsó kísérletével pedig szintén belépett.

Mivel azonban ezt megelőzően senki nem került a közelébe, magabiztosan védte meg címét és boldogan ünnepelt a maroknyi magyar tábor előtt.

HERVIO Jean-Marie / KMSP / KMSP via AFP

Ekler 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Az atléta a párizsi magyar küldöttség negyedik érmét szerezte: a mérleg két arany, egy ezüst, egy bronz.

Kapcsolódó
Az asztaliteniszező Major Endre bronzérmes a paralimpián
A párizsi magyar küldöttség harmadik érmét szerezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik