Sport

Konkoly Zsófia megszerezte második aranyát a paralimpián

Koszticsák Szilárd / MTI
Konkoly Zsófia
Koszticsák Szilárd / MTI
Konkoly Zsófia
100 pillangó után 200 vegyesen sem talált legyőzőre Konkoly Zsófia, aki az S9-es kategóriában nagyszerű versenyzéssel győzött a paralimpián, és megszerezte saját maga második, a magyar küldöttség harmadik aranyérmét Párizsban. 400 gyorson Pap Bianka bronzérmet nyert.

Konkoly három éve a második volt ebben a számban, egy évre rá pedig vébét nyert. A 22 éves pécsi versenyző – aki egy hete 400 gyorson is nyert Párizsban – a délelőtti előfutamokból a legjobb idővel került az esti döntőbe, amelyben nagy csatát vívott a Tokióban mögötte harmadik spanyol Nuria Marques Sotóval, de végül 88 századdal ő volt a gyorsabb.

Konkoly pályafutása hatodik paralimpiai érmét szerezte, eddig 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz a mérlege. Párizsban övé a hetedik magyar érem és az első után a harmadik arany is.Az S10-es kategória 400 méteres gyorsúszó számában Pap Bianka bronzérmet nyert, míg Hotz Csenge a hetedik lett. Pap négyszáz gyorson három éve, Tokióban ezüstérmes volt, de azóta már nyert világbajnokságot is ezen a távon, a csütörtöki döntőbe pedig a harmadik legjobb idővel jutott be a délelőtti előfutamból.

A fináléban sokáig tartotta a lépést az élen haladó amerikai-kanadai duóval, 200-nál ráadásul másodikként fordult, de aztán a táv második felében leszakadt riválisaitól. A harmadik helyét ugyanakkor senki nem veszélyeztette, s végül bronzérmes pozícióban csapott a célba 4:35.63 perccel.

Nagyon örülök ennek a bronzéremnek. A reggeli úszás után izgultam, hogy nehogy én legyek a negyedik és lecsússzak a dobogóról.

Itt négyszáz gyorson egy érem volt a cél. Azt hittem, hogy a végén majd jobban tudok csatázni, de az első kétszázon szerintem nagyon elmentünk a többiektől, egy elég erős idővel. A reggeli úszás egyébként sokkal jobban esett, az alapján azt hittem, több is lesz ebben a döntőben, de kiúsztam magam” – mondta az MTI-nek.

A versenyző elárulta, hogy az elmúlt napokban nagyon sokat dolgozott a pszichológusával, mélyről indult, de úgy érzi, egyre magasabbra kerül.

„Kicsit megkönnyebbültem, hogy már nem megyek érem nélkül haza. Pénteken jön a fő számom, a száz hát, amelyben címvédő vagyok, de biztosan nem lesz olyan könnyű dolgom, mint Tokióban volt, sokkal szorosabb lesz a verseny. Ezzel együtt várom. Így most egy kicsit nagyobb lendülettel megyek neki” – fogalmazott.

A paralimpiai újonc, pécsi Hotz Csenge 4:53.31-gyes eredménnyel szerezte meg a hetedik helyet. Korábban 100 pillangón is hetedik volt. A Pécsi Vörös Meteor Sportkör mindössze 16 éves versenyzőjének hatéves korában a bal lábának ízületei folyamatosan rövidültek, emiatt lett parasportoló.

A helyezésemmel elégedett vagyok, az időmmel kevésbé. Szerettem volna ennél sokkal jobbat úszni

– útalt Hotz Csenge arra, hogy 4:48-as egyéni csúcsától jóval elmaradt. A fiatal úszónak még egy száma van a francia fővárosban, szombaton 200 méter vegyesen ugrik a La Défense Aréna medencéjébe.

Paralimpia, úszás

Női S10, 400 méter gyors:
1. Aurelie Rivard (Kanada) 4:29.20 p
2. Alexandra Truwit (Egyesült Államok) 4:31.39
3. PAP BIANKA 4:35.63
…7. HOTZ CSENGE 4:53.31

Kapcsolódó
Ekler Luca óriási fölénnyel nyerte meg a távolugrást a paralimpián
Ekler Luca címét megvédve aranyérmet szerzett csütörtökön a T38-as kategória távolugró számában a párizsi paralimpián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik