Sport

„Tovább fogok élni!” – maximum négy évet jósoltak neki, de 60 évesen paralimpiai érmet nyert

Steph Chambers/Getty Images
Steph Chambers/Getty Images

Különleges győzelmet aratott a paralimpián Thomas Wandschneider, ugyanis 60 éves korában szerezte meg élete első paralimpiai érmét.

A német sportoló története egészen egyedi, 2000-ben ugyanis egy hamburgi autóbaleset következtében került kerekesszékbe. A Sport Fakt beszámolója szerint már abban az évben elkezdett tollasozni. Az akkor 37 éves férfit azonnal magával ragadta a sportág, így azt a néhány évet, amit az orvosok jósoltak neki, ennek szentelte.

A kórházban, a baleset után az orvosok csak 3-4 évet adtak nekem. Azt mondtam, »Nem! Tovább fogok élni«

– idézi a portál Wandschneidert.

Betartotta a szavát. A para-tollaslabdának új sztárja lett, Wandschneider mára ötszörös világbajnok és 20-szoros Európa-bajnok, de az utolsó nagy álom még váratott magára: a paralimpiai érem. Mindent ennek vetett alá, egy átalakított furgonba költözött, amely az edzőközpont közelében tud megállni, ezzel is megkönnyítette a tréningezést. Elképesztő elszántsággal készült arra, hogy történelmet írjon.

„Életem 80 százalékát autóban töltöm. Igazából elég őrült dolog, de egy célom volt: érmet nyerni a paralimpián. Naponta nyolc órát edzettem, minden nap, öt éven át, szünet nélkül.”

Párizsban aztán minden erőfeszítése eredményt hozott. Már a negyeddöntőben történelmet írt azzal, hogy minden idők leghosszabb paratollaslabda-meccsén, 103 perc alatt győzött a kínai Tong Yang ellen. Ezek után az elődöntőben ugyan kikapott, de az éremre még maradt egy esélye a bronzmeccsen, amivel élt is. A koreai Jaegun Jeongot 26:24, 21:11-re verte, ezzel pedig beteljesült a nagy álom.

Imádom ezt az érmet, imádom, imádom! És szeretem a közönséget és Párizst! Csodálatos hét volt, életem egyik legjobb napja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik