Sport

Szimbiózisban él a medencével a kar nélkül úszó brazil rakétaember

FRANCK FIFE / AFP
Gabriel Geraldo dos Santos Araujo csodájára jár a paraúszás világa
FRANCK FIFE / AFP
Gabriel Geraldo dos Santos Araujo csodájára jár a paraúszás világa
„A nevem Gabrielzinho, úszó vagyok, és három aranyérmet fogok nyerni Párizsban” – mutatkozott be a 22 éves Gabriel Geraldo dos Santos Araújo a paralimpiára utazás előtt Luiz Inácio Lula Da Silva brazil köztársasági elnöknek. És nem viccelt, a három bajnoki címe már megvan, és még van egy szám, amelyben esélyes.

A dél-amerikai sajtó teljesen odavan Gabrielzinhóért, a brazil rakétaember kar nélkül úszik, és szinte legyőzhetetlen a párizsi paralimpián. A 22 éves sportoló végtaghiányos rendellenességgel (phocomelia) született, karjai nincsenek és lábai is csökevényesen fejlődtek ki, így mindössze 121 centiméter a testmagassága.

Iskolás korában kezdett el úszni, és testnevelő tanára úgy nevezte be egy versenyre, hogy se a fiú, se édesanyja nem tudott róla. Ő pedig nem csupán elindult, de három aranyérmet is nyert, azóta pedig nem hagyta abba az úszást.

Amikor a vízben vagyok, elszigetelem magam a külvilágtól, szimbiózisban élek a medencével. Teljesen átalakulok benne. Mindig is független akartam lenni, és a medence megengedte nekem

– mondta a róla készült „Elveszett test” című dokumentumfilmben.

A 2021-es nyári paralimpiai játékokon az S2-esek 100 méteres hátúszásában a második lett (ez az ezüst volt Brazília első érme Tokióban), majd megtoldotta két arannyal 50 háton, illetve 200 gyorson.

Idén már nagy esélyesként érkezett Párizsba, 50 és 100 háton, valamint 200 gyorson aranyérmet nyert, pénteken pedig még vár rá egyik fő száma, az 50 méteres hátúszás.

Párizsi szereplése révén megnőtt iránta az érdeklődés, egy hete még 50 ezer követővel rendelkezett a közösségi oldalain, három arannyal később már több mint 300 ezer követője van. Mivel nincs keze, a mobiltelefonját a lábujjaival működteti, úgy ír és posztol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik