Sport

Egy újabb magyar érem már biztos a párizsi paralimpián

Az asztaliteniszező Major Endre első mérkőzését megnyerve bejutott kedden a legjobb négy közé, így már biztosan érmet szerez az M1S-es kategóriában a párizsi paralimpián.

A 45 éves, Európa-bajnok játékos – aki Rióban negyedik, Tokióban pedig ötödik volt – elvesztette az első szettet az olasz Andrea Borgatóval szemben, de utána már ő irányította a mérkőzést. A kerekesszékes szegedi pingpongos szerdán játszik majd a döntőbe jutásért – ellenfele a brit Robert Davies lesz –, amennyiben kikap, akkor bronzérmet szerez.

Az úszó Hotz Csenge, azok után, hogy hatodikként jutott tovább a délelőtti előfutamból, az esti döntőben a hetedik helyen csapott a célba az S10-es kategória 100 méteres pillangóúszó számában. A Pécsi Vörös Meteor Sportkör mindössze 16 éves, paralimpiai újonc versenyzője 1:10.70 perccel gyengébb időt ért el, mint délelőtt, amikor 1:08.99 állt a neve mellett. A döntőben kettős brit siker született.

A Stade de France-ban is egy magyar érdekeltségű döntőt rendeztek kedden, a tanulásban akadályozott Szőllősi István az F20-as kategória súlylökő számában lépett dobókörbe. Az MTK atlétája – aki három éve, Tokióban az ötödik helyen végzett – ezúttal 14,05 méterrel utolsóként zárt a nyolcas fináléban. Az aranyérmet 17,61-es világcsúccsal az ukrán Olekszandr Jarovji nyerte.

Az volt a tervem, hogy megjavítom a 14,96-os egyéni csúcsomat – sajnos ez nem sikerült – de mégsem lehetek elégedetlen, hiszen a tokiói paralimpián elért eredményemet (13,34) túlszárnyaltam.

A világcsúcs tényleg azt igazolja, hogy magas színvonalú verseny volt, ám nem teljesen vagyok elégedett, hiszen a mozgásomat nem úgy sikerült összeraknom, ahogy terveztem, de örülök, hogy legalább 14 méter felett tudtam dobni” – mondta a vegyes zónában Szőllősi.

A magyar kerekesszékes vívók érem nélkül maradtak. A kardozók egyéni küzdelmében Hajmási Éva kikapott az elődöntőben, a vigaszág negyedik, utolsó fordulójában is alulmaradt, mégpedig a hazai közönség fergeteges buzdítását élvező Brianna Vide-del szemben 15-12-re, így az ötödik helyen végzett.

Ugyanebben a versenyben Veres Amarilla a nyolcadik, a férfiaknál Osváth Richárd a kilencedik helyen végzett.

Paralimpia

Úszás, nők, S10, 100 m pillangó:
1. Faye Rogers (Nagy-Britannia) 1:05.84 p
2. Callie-Ann Warrington (Nagy-Britannia) 1:06.41
3. Katie Cosgriffe (Kanada) 1:07.22
…7. HOTZ CSENGE 1:10.70

 

atlétika, súlylökés, F20:
1. Olekszandr Jarovji (Ukrajna) 17,61 m – világcsúcs
2. Muhammad Ziyad Zolkefli (Malajzia) 17,18
3. Makszim Koval (Ukrajna) 16,99
…8. SZŐLLŐSI ISTVÁN 14,05

 

asztalitenisz, M1S, egyes, negyeddöntő:
Major Endre – Andrea Borgato (olasz) 3:1 (-4, 6, 7, 10)

(MTI)

Kapcsolódó
Két magyar ötödik helyet hozott eddig a kedd a paralimpián
Arlóy Zsófia asztaliteniszben, Rescsik Csaba sportlövészetben lett ötödik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik