Sport

Aranyéremmel kezdett Magyarország a paralimpián – ez történt csütörtökön Párizsban

Franck Fife / AFP
Franck Fife / AFP
Az úszó Konkoly Zsófia egyből bearanyozta a párizsi paralimpia első versenynapját, ugyanis 400 gyorson győzni tudott. Ez történt a magyar sportolókkal csütörtökön.
  • Konkoly Zsófia aranyérmet szerzett csütörtökön 400 méteres gyorsúszásban, az S9-es kategóriában a párizsi paralimpián. Ez a magyar küldöttség első dobogós helyezése a francia fővárosban. A közel teltházas Paris La Défense Arénában Konkoly remekül osztotta be az erejét, 100 méternél még csak negyedikként fordult, majd feljött az élen tempózó Pattersonra. A táv háromnegyedénél még mindig az ausztrál vezetett egy testhosszal, de aztán a magyar úszó rákapcsolt, és előbb simán utolérte, majd le is hagyta riválisát.
  • A nap másik magyar döntőse, Adámi-Rózsa Zsanett az S2-es kategória 100 méteres hátúszó számában hetedik lett. A merev ízületekkel született magyar parasportoló a délelőtti előfutamból a hetedik idővel került a fináléba, amelyben szerb riválisát meg tudta előzni. A számot a címvédő és világcsúcstartó szingapúri Jip Pin-hsziu nyerte.
  • Az asztaliteniszező Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa páros kikapott első mérkőzésén a WD20-as kategóriában, így nem jutott be a negyeddöntőbe. A kilencedik helyen kiemelt magyar páros nehéz ellenfelet kapott a hetedikként rangsorolt kínai Liu Meng és Mao Csing-tien személyében – utóbbi többszörös paralimpiai és világbajnok, de előbbinek is van egy-egy paralimpiai és vb-aranya. A magyar és a kínai kettős szoros, változatos csatát vívott egymással, amely döntő szettel végződött, és ez az ázsiaiaknak sikerült jobban, így Szvitacsék számára az első forduló egyben a végállomást is jelentette. Egyesben még mindkét játékos érdekelt lesz a folytatásban.
  • A magyar csapat egyik zászlóvivője, Gáspár Tamás negyedik lett a csütörtök délelőtti rangsorolón a kerekesszékes íjászok W1-es kategóriájában, ami azt jelenti, hogy a vasárnapi kieséses versenyben az utolsó helyen záró hazai versenyző lesz az első ellenfele, a negyeddöntőbe jutásért.
  • Tizenhat év után vannak ismét magyarok a boccia mezőnyében, rögtön ketten is. Az éremesélyesek között számon tartott Szabó Alexandra magabiztos sikerrel mutatkozott be, de a BC4-es kategória D csoportjának második fordulójában nem bírt a brazil Laissa Polyana Teixeirával, és 4-3-ra kikapott. Nagy Vivien elvesztette első meccsét a BC2-es kategóriában, a holland Chantal van Engelen győzte le őt 4-3-ra. Mindkét magyar parasportoló pénteken zárja a csoportkört.
Kapcsolódó
Színpompás paralimpiai megnyitó a Diadalív árnyékában
Mutatunk néhány igazán emlékezetes pillanatot a látványos megnyitóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik