Sport

Iman Helif internetes zaklatás miatt tett feljelentést, Elon Muskot és J. K. Rowlingot is nevesítette

MOHD RASFAN / AFP
Az aranyérmes algériai Imane Khelif pózol a dobogón a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjának döntőjében rendezett éremátadó ünnepségen.
MOHD RASFAN / AFP
Az aranyérmes algériai Imane Khelif pózol a dobogón a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjának döntőjében rendezett éremátadó ünnepségen.

Egyre csak duzzad a párizsi olimpia legnagyobb botránya, úgy tűnik, jó darabig nem is lesz vége, mert az ügyvédek is ringbe szálltak.

A párizsi ügyészség ugyanis kedden nyomozást indított a 2024-es párizsi olimpiai játékok olimpiai bajnoka, a negyeddöntőben a magyar Hámori Lucát is legyőző Iman Heliffel szemben elkövetett internetes zaklatás ügyében – írja a francia Le Figaro.

A lap szerint jogi értelemben az ügyet még pénteken az Online Gyűlölet Elleni Küzdelem Nemzeti Központja indította „nem miatti internetes zaklatás, nemi hovatartozás miatti nyilvános inzultus, diszkriminációra való nyilvános felbujtás és származás miatti nyilvános sértés” okán. Az ügyészség megerősítette, hogy megkapta a feljelentést és a nyomozást az Emberiség Elleni Bűnök és a Gyűlöletbűncselekmények Elleni Küzdelem Központi Hivatalára bízta.

A 2024-es párizsi olimpián aranyérmet szerzett Iman Helif úgy döntött, hogy új harcot indít: az igazságosság, a méltóság és a becsület harcátó. A bűnügyi nyomozás meghatározza, hogy ki kezdeményezte ezt a nőgyűlölő, rasszista és szexista kampányt, de azokra is összpontosítani kell, akik ezt a digitális lincselést terjesztették

– írta Nabil Boudi, a bokszoló ügyvédje a sajtóközleményében.

A francia napilap a Variety amerikai magazinra hivatkozva azt írja, az ügyvéd utolsó mondata arra utalhat, hogy az amúgy ismeretlen tettes(ek)sel szemben tett feljelentés két közismert milliárdost, Elon Muskot, az X (korábban Twitter) tulajdonosát és a Harry Potter könyvsorozat íróját, J. K. Rowlingot is nevesíti, akik felületeiken erős mondatokat fogalmaztak meg Kheliffel szemben.

Iman Helif nemi hovatartozásával kapcsolatos vita az egyik, ha nem a legmegosztóbb témája volt a vasárnap befejeződő olimpiai játékoknak.

Az algériai sportolónőt ugyanis a Nemzetközi Ökölvívó-Szövetség (IBA) kizárta a sportág 2023-as világbajnokságáról, mert állításuk szerint megbukott a nemi vizsgálaton. A NOB ezt a tényt vagy nem vette figyelembe, vagy nem tartotta bizonyítottnak az IBA döntését, mert egyes állítások szerint az IBA nem határozta meg, mutatta be, hogy milyen típusú tesztet hajtott végre Helifen, ezért kapott indulási jogot az olimpián.

Kele János korábbi véleménycikkét a támával kapcsolatban itt olvashatja:

Kapcsolódó
Hiába az olimpiai álom a győztessé válás lehetőségéről, ha az algériai bokszoló ügyének kizárólag vesztesei lehetnek
Az élsport és az olimpia sok minden más mellett arról szól, hogy kik és hogyan válnak, válhatnak győztessé. Az algériai bokszoló, Iman Helif kálváriája éppen attól szomorú és tragikus, hogy kizárólag áldozatokat termel, és akármi is legyen a vége, mindenki vesztesként jön ki a dologból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik