Sport

Hiába halmozta az aranyakat Léon Marchand, a jutalomlistán lecsúszott a dobogóról

Quinn Rooney / Getty Images
Az aranyérmes francia Léon Marchand, az ezüstérmes Milák Kristóf és a bronzérmes kanadai Ilya Kharun pózol a dobogón a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után.
Quinn Rooney / Getty Images
Az aranyérmes francia Léon Marchand, az ezüstérmes Milák Kristóf és a bronzérmes kanadai Ilya Kharun pózol a dobogón a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után.
Összeszedtük, mely országok sportolói jártak anyagilag a legjobban a párizsi olimpián szerzett érmekkel-helyezésekkel. A csúcsösszeget két hongkongi olimpiai bajnok kapja, a magyar dobogósok pedig a negyedik legtöbb összjutalmat.

Tizenkilenc éremmel zárta a magyar csapat a vasárnap zárult párizsi olimpiát, de nemcsak a dobogósaink, hanem a 4–8. helyezett versenyzők is jutalmat kapnak a magyar államtól.

Hogy mennyit, az már az ötkarikás játékok előtt ismertté vált. 

  • Az aranyérmes magyar sportolók nettó 55 millió,
  • az ezüstérmesek 39,27 millió,
  • a bronzérmesek pedig 32,35 millió forint jutalmat kapnak,
  • míg a negyedik helyezettek 23,65 millió,
  • az ötödikek 15,73 millió,
  • a hatodikok 12,54 millió,
  • a hetedik helyezettek 6,27 millió,
  • a nyolcadikok pedig 3,08 millió forintra számíthatnak.

A saját versenyszámaikban legjobb nyolcban végző olimpikonjaink jutalma világviszonylatban kimagaslónak minősül, ugyanakkor az élbolytól még így is elmaradunk.

Ázsiában a legbőkezűbbek

A legnagyobb prémiumot a hongkongi sportolók kapják. Az ázsiai országban a tokiói olimpia idején döntöttek úgy, hogy 20 százalékkal megemelik az érmesek jutalmát, így egy aranyért hatmillió hongkongi dollárt, átszámítva körülbelül 264 millió forintot, az ezüstért és a bronzért pedig három, illetve másfél millió hongkongi dollárt adnak, ami 132, illetve 66 millió forintnak felel meg nagyjából.

Hong Kong Párizsban megduplázta az eddigi olimpiai győzelmei számát, amely így kettőről négyre nőtt, köszönhetően két vívónak. Vivian Kong a női kardozók között állhatott fel a dobogó csúcsára, Cőng Ká-lóng pedig a férfi tőrözőknél nem talált legyőzőre. Így mind a ketten csúcsjutalmat kapnak, és ezzel hivatalosan ők az olimpia legjobban kereső sportolói – ha pusztán az állami jutalmakat vizsgáljuk.

Al Bello/Getty Images A hongkongi Cőng Ká-lóng ünnepli a férfi egyéni tőrvívásban szerzett aranyérmét a párizsi olimpiai játékok harmadik napján, a párizsi Grand Palais-ban 2024. július 29-én.

Szintén óriási összeggel motiválta olimpikonjait Szingapúr, ahol egymillió szingapúri dollárt, tehát 271 millió forintot ajánlottak fel a bajnokoknak, ám egyetlen sportolójuk sem szerzett aranyat. Egy éremmel zárták az olimpiát, a vitorlázásban harmadik helyen célba érő Max Maeder 250 ezer szingapúri dollárral, vagyis nagyjából 68 millió forintnak megfelelő összeggel – és egy bronzéremmel gazdagodott.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik