Sport

Döntőben ekkora kiütést még nem látott az olimpia férfi kézilabdatornája

Sameer AL-DOUMY / AFP
Teljes dán öröm, a levegőben a visszavonuló kétszeres bajnok, Mikkel Hansen
Sameer AL-DOUMY / AFP
Teljes dán öröm, a levegőben a visszavonuló kétszeres bajnok, Mikkel Hansen
A 2016-os riói diadal után története második olimpiai aranyérmét nyerte a dán férfi kézilabda-válogatott, amely 21-12-es félidő után 39-26-ra kiütötte a németeket.

A németek csak kilenc percig tudták tartani a lépést a skandinávokkal, akkor még 6-5-ös hátrányban voltak, utána viszont egy 6-0-s sorozattal elhúztak a legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes dánok.

A 26. percben már 21-10 volt az állás, a szünetben pedig 21-12-re vezettek az északiak. Olimpiai döntőben ilyen nagy különbség még soha nem volt kézilabdában, az eddigi rekordot az 1972-es finálé tartotta, amikor Jugoszlávia 12-5-ös előnyben volt Csehszlovákiával szemben.

A folytatás sem hozott izgalmakat, a skandinávok 39-26-ra diadalmaskodtak úgy, hogy az utolsó percekben nem igazán erőltették a játékot.

A dán válogatott százszázalékos teljesítménnyel lett olimpiai bajnok, erre legutóbb a 2004-es athéni játékokon a horvát együttes volt képes.

A dánok sorozatban harmadszor szerepeltek a fináléban: 2016-ban és most arany-, három évvel ezelőtt ezüstérmesek lettek.

Ez volt a 36 éves dán irányító, Mikkel Hansen pályafutásának utolsó mérkőzése. A 2016-ban is olimpiai bajnok kézilabdázó a világbajnokságot három, az Európa-bajnokságot egy alkalommal nyerte meg, viszont Bajnokok Ligája-győzelem nélkül vonul vissza.

Ugyanakkor a 43 éves jobbszélső, Hans Lindberg csatlakozott az immáron 19 fős elittársasághoz, akik olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot, valamint Bajnokok Ligáját is nyertek.

Ami a finálét illeti, a 13 gólos győzelem minden idők legnagyobb különbségű sikere olimpiai férfi kézilabdadöntőben: a csúcsot eddig az 1988-as mérkőzés tartotta, amelyen Szovjetunió 32-25-re verte Dél-Koreát.

De világverseny fináléjában is csak egy olyan akadt, amely megalázóbb eredményt hozott, a 2013-as világbajnokságon Spanyolország tizenhattal, 35-19-re ütötte ki Dániát.

Kézilabda, férfiak

1. Dánia (Niklas Landin Jacobsen, Niclas Kirkelökke, Magnus Landin Jacobsen, Emil Jakobsen, Rasmus Lauge Schmidt, Emil Nielsen, Magnus Saugstrup, Hans Lindberg, Mathias Gidsel, Henrik Möllgaard, Mikkel Hansen, Lukas Jörgensen, Lasse Andersson, Simon Hald Jensen, Thomas Arnoldsen, Simon Pytlick)
2. Németország
3. Spanyolország
…10. Magyarország

 

döntő:
Dánia – Németország 39-26 (21-12)

 

a 3. helyért:
Spanyolország – Szlovénia 23-22 (12-12)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik