Sport

Eredetileg csak tartalék volt, erre beugróként megnyerte a maratont az etióp futó

Mustafa Ciftci / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mustafa Ciftci / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az etióp Tamirat Tola olimpiai csúccsal győzött a férfiak maratoni versenyében szombaton a párizsi olimpián.

A 77 fős mezőny útja – akárcsak a gyaloglóké – a francia főváros történelmi nevezetességeit érintette, köztük a versailles-i kastélyt vagy az Eiffel-tornyot, a befutó az Invalidusok előtti téren volt.

Tamirat Tola az esélyesek közé tartozott, a 32 éves futó világbajnoki arany- és ezüstérmesként érkezett Párizsba, és volt már olimpiai érme is, Rióban azonban nem a 42,195 kilométeres távon, hanem 10 ezer méteren lett harmadik.

Tola, aki vasárnap ünnepli 33. születésnapját, eredetileg csak tartalék volt az etióp csapatban, és Sisay Lemma sérülése miatt állhatott végül rajthoz.

Ezt egy magabiztos győzelemmel és kiváló idővel, 2:06:26 órás olimpiai rekorddal hálálta meg. Tola a 30. kilométer után kezdett ellépni vetélytársaitól és előnyét folyamatosan növelte. Az etióp futó a harmadik férfi maratonista, aki vb-t és olimpiát is nyert.

Második helyen a tokiói bronzérmes, szomáliai születésű, de belga színekben versenyző Basir Abdi futott be, harmadik pedig a kenyai Benson Kipruto lett. A kétszeres olimpiai bajnok kenyai Eliud Kipchoge nem fejezte be a versenyt.

A női maraton vasárnap reggel rajtol Párizsban.

eredmény, férfi maraton:

1. Tamirat Tola (Etiópia) 2:06:26 óra
2. Basir Abdi (Belgium) 2:06:47
3. Benson Kipruto (Kenya) 2:07:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik