Sport

Spanyol csapat 28 elátkozott év után nyert olimpiai aranyat

Jack GUEZ / AFP
A csereként beállt Sergio Camello két gólja döntött
Jack GUEZ / AFP
A csereként beállt Sergio Camello két gólja döntött
A spanyol válogatott szerezte meg az aranyérmet a párizsi olimpia férfi labdarúgótornáján, mivel a pénteki döntőben hosszabbítás után 5-3-ra legyőzte a házigazda francia csapatot.

A meccs elején ugyan a hazaiak szereztek vezetést, de bő negyedóra alatt 3-1-re fordítottak a spanyolok. A franciák a hazai közönség biztatását élvezve nem adták fel és a hajrában két gólt szerezve – a másodikat már a rendes játékidő hosszabbításában – egyenlítettek. Az esélyesnek tartott spanyolok majdnem mégis megszerezték rendes játékidőben az aranyat, de a keresztléc kisegítette a franciákat.

A ráadásban már érvényesült a papírforma, mert a csereként beállt Sergio Camello két góljával 5-3-ra diadalmaskodott a három évvel ezelőtt ezüstérmes spanyol együttes, amelyben két játékos, a fináléban két gólt szerző Fermin López és a góllal és gólpasszal záró Alejandro Baena Rodríguez a nyári Európa-bajnokságon is aranyérmes lett.

A spanyol sajtó azért is ünnepel, mert Spanyolország 28 év után nyert ismét csapatsportban olimpiai aranyat. Erre legutóbb a Manuel Estiarte vezette férfi vízilabda-válogatott volt képes, még 1996-ban, amikor Atlantában legyőzte Horvátországot (7-5).

Azóta eltelt 28 átkos év, mire ismét eljátszhatták a spanyol himnuszt, az ominózus időszakban a férfi kosarasok jártak az élen a négy elbukott fináléval.

A spanyol futballválogatott eddig egyszer nyert olimpiát, még 1992-ben, hazai környezetben, amikor a fináléban 3-2-re verték Lengyelországot.

A Marca azt reméli, ez a siker leveszi a nyomást a női vízilabda-válogatottról, amely szombaton Ausztrália ellen vív döntőt.

Labdarúgás, férfiak

1. Spanyolország (Álex Baena, Pablo Barrios, Adrián Bernabé, Sergio Camello, Pau Cubarsí, Eric García, Joan García, Sergio Gómez, Miguel Gutiérrez, Alejandro Iturbe, Diego López, Fermín López, Juan Miranda, Cristhian Mosquera, Samu Omorodion, Aimar Oroz, Jon Pacheco, Marc Pubill, Abel Ruiz, Juanlu Sánchez, Arnau Tenas, Benat Turrientes)
2. Franciaország
3. Marokkó

 

Döntő:
Spanyolország – Franciaország 5-3 (3-1, 3-3, 4-3)
gól: López (18., 25.), Baena (28.), Camello (100., 121.), illetve Millot (11.), Akliouche (79.), Mateta (93.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik