Sport

Vadnai Jonatán felborult, mégis olimpiai 4. helyen végzett

NICOLAS TUCAT / AFP
NICOLAS TUCAT / AFP

Az ILCA 7-es hajóosztályban az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán nyolc selejtezőfutam után a hatodik helyen várta a szerdai éremfutamot.

A lemaradása nem tűnt óriásinak, bár az első két hely elérhetetlen volt számára, de egy remek futammal esélye lehetett a bronzérem megszerzésére.

Így állt a verseny az éremfutam előtt

1. Matt Wearn (ausztrál) 38 helyezési pont
2. Pavlosz Kontidesz (ciprusi) 52
3. Stefano Peschiera (perui) 62
4. Michael Beckett (brit) 67
5. Hermann Tomasgaard (norvég) 77
6. Vadnai Jonatán 78
7. Thomas Saunders (új-zélandi) 80
8. Clemente Seguel Lacamara (chilei) 82
9. Lorenzo Brando Chivarini (olasz) 97
10. Finn Lynch (ír) 99

Ilyen előmenetel után Vadnai jól kapta el a rajtot, és az első fordulóhoz közeledve brit vetélytársával felváltva vezetve haladtak, ám a bója megkerülése után a magyar vitorlázó már egyértelműen az első helyen jött ki. A napok óta gyatra szél a futam alatt újra csökkenni kezdett, ezért lelassultak a hajók.

Egy kósza hullám Vadnai egyik túlélezett manővere közben elkapta a hajóját, ami pechére felborult, versenyzőnk vízbe esett, de remek lélekjelenléttel gyorsan felhúzta magát a vitorlása eget néző fenekére, és „talpra” állította azt.

NICOLAS TUCAT / AFP Vadnai Jonatán felborult

A kis baleset miatt azonban elvesztette vezető helyét, és az 5, majd a 6. pozícióba csúszott vissza.

Aztán annyira leállt a szél – 5 csomó alá esett –, hogy leállították az éremfutamot. Az éllovasok dühöngve csapkodták a hajójuk oldalát, Vadnai kevésbé bosszankodott, és abban reménykedett, hogy később újraindítják a versenyt, így ismét lesz esélye feljebb kapaszkodni, akár az éremszerzésre is.

16 óra magasságában indították el másodjára is az éremfutamot. Vadnai remek rajtot vett ezúttal is, és vezető helyen fordult a második bójánál. Hat csomós szélben hajóztak a versenyzők ekkor, és az olimpiai újonc magyar sportoló vezette továbbra is a mezőnyt, de a 3. bója előtt, ha csak szűken is, de a ciprusi és az ausztrál is megelőzte, így fordultak rá a célegyenesre.

Vadnai az egyetlen, nem tengerparttal rendelkező országból érkezett versenyző volt a legjobb tízben, de erre rácáfolva pazarul versenyzett, tartotta a pozícióját, a 3. helyen érte el a 4. fordulót is, majd indult el a célvonal felé, amelyen harmadikként futott át.

A többi vitorlázó helyezése úgy alakult a futamban, hogy Vadnai Jonatán végül két helyet előrelépve, összesítésben olimpiai negyedik lett!

A 26 éves sportoló teljesítménye egyben azt is jelenti, hogy ismét pontszerző helyezést ért el a a magyar vitorlázás a tokiói olimpia után, ahol az ezúttal szövetségi kapitányként tevékenykedő Berecz Zsombor Finndingiben nyert ezüstérmet.

A sportág első magyar érmét az 1980-as, moszkvai játékokon a Detre testvérek (Repülőhollandi) szerezték, ezután 41 évet kellett várni a következőre, Bereczére.

Vitorlázás, ILCA7-es hajóosztály, végeredmény

1. Matt Wearn (Ausztrália) 40
2. Pavlosz Kontidesz (Ciprus) 56
3. Stefano Peschiera (Peru) 80
4. Vadnai Jonatán (Magyarország) 84
5. Hermann Tomasgaard (Norvégia) 85
6. Michael Beckett (Nagy-Britannia) 87

Ajánlott videó

Olvasói sztorik