Sok kritika érte már az idei párizsi játékok olimpiai faluját, ahol sokan a kényelmetlenségre, mások a hőségre panaszkodtak, de többször előkerült az ételminőség kérdése is. Hallatta a hangját a britek háromszoros olimpiai bajnok úszója, Adam Peaty is, akinek ezúttal be kellett érnie egy ezüstéremmel 100 mellen.
„Az étkeztetés nem elég jó ahhoz a színvonalhoz, amelyet a sportolóktól elvárnak. Tokióban és Rióban az étel hihetetlen volt, de ezúttal? Nem volt elég fehérjelehetőség, hosszú sorok álltak mindig, 30 percet kellett várakozni, hogy enni kapjunk. Szeretem a halat, de itt az emberek férgeket találtak bennük” – idézte a sportolót a Swimswam.com portál.
Peaty szerint a játékok fenntarthatósági ígérete, amely magában foglalta, hogy a felszolgált ételek 60 százalékát húsmentesen kell elkészíteni, nem volt ideális arra, amit a szervezete kívánt.
A fenntarthatóság narratíváját rákényszerítették a sportolókra. Én húst akarok, húsra van szükségem a megfelelő teljesítményhez, és ezt eszem otthon is. Akkor miért változtassak?
– mondta.
Korábbi jelentések szerint az olimpiai falu megnyitásának első óráiban az étterem élelmiszer-vészhelyzettel szembesült. Ugyan megpróbálták kezelni a hiányosságokat, ám néhány csapat inkább Párizsba küldte szakácsát, hogy megfeleljen a sportolói igényeknek.