Sport

Párizs 2024: kifakadt a román miniszterelnök, mert „Abszolút méltatlanul bántak” a tornászaikkal

instagram.com/ana_barbosu/
instagram.com/ana_barbosu/

Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnöke azért fakadt ki a közösségi oldalán, és azért mondta le az olimpia záróünnepségén való részvételt, mert szerinte „abszolút méltatlanul bántak” a román sportolókkal a női torna talajdöntőben.

Történt, hogy a szerenkénti finálék hétfői versenynapján a végeredmény szerint a román Ana Maria Barbosut harmadik helyezettként tüntették fel. A női tornában 12 év után megszerzett első román dobogós helyezést már zászlóval a vállán ünnepelte a tornásznő, amikor kiderült, az amerikaiak óvtak Jordan Chiles érdekében, aminek a zsüri helyt adott, így a román tornásznő visszacsúszott a negyedik helyre.

Barbosura természetesen összeomlott, sírva fakadt. Válaszként az ötödik román, Sabrina Maneca-Voinea is megóvta a pontszámát, az ő óvását azonban elutasították, így lemaradtak a dobogóról, a 4, 5, helyen végeztek talajon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

⋆ ⋆ ₊ ݁ (@ana_barbosu) által megosztott bejegyzés

Ciolacu a bejegyzésében botrányosnak nevezte a történteket, azt írta: az egész világon milliókat sokkolt a „szörnyű jelenet”, és azt a következtetést vonta le, hogy „valami nincs rendben ezzel a versenyszervezéssel, megmagyarázhatatlan, hogy „egy szakemberek számára is érthetetlen” döntéssel ennyire „brutálisan megfosszanak egy ifjú sportolót az évek kemény munkájával megszerzett érmétől” .

A miniszterelnök közösségi oldalán azt is bejelentette, hogy távolmaradásával tüntet és nem vesz részt az olimpai záróceremónián.

A románok tiltakozást küldtek a Nemzetközi Torna Szövetséghez, mert szerintük  a videofelvételek egyértelműen cáfolják Sabrina Maneca-Voinea sarkával kilépett a szőnyegről.  Másik két panasszal pedig a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, az egyikben Maneca-Voinea megalapozatlan lepontozásának, a másikban pedig annak az eljárásnak a kivizsgálását kérik, hogy jogszerűsen történt-e az, hogy Jordan Chiles óvásának a rangsor nyilvános közzététele után adtak helyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik