Élő Sport

Vadnai éremfutamba jutott, leiskolázta a szerbeket a pólóválogatott – ez történt a hétfői versenynapon

Clive Mason/Getty Images
Clive Mason/Getty Images
Az eddigiekhez képest egész visszafogott program vár a magyarokra az olimpia hétfői, 10. versenynapján.

A részletes programot itt nézhetik meg.

  • Férfi vízilabdában a továbbjutás kivívása után presztízscsata várt a magyarokra, de Szerbia csak fél mérkőzésen át volt igazán ellenfél. A 17-13-as győzelem azt jelenti, hogy Magyarország harmadikként lépett tovább a csoportkörből.
  • A vitorlázóknál Érdi Máriának (ILCA6) nincs esélye bejutni a legjobb tíz közé, mert deréksérülés hátráltatja, ennek ellenére a nap első futamát megnyerte. A második futama azonban félbeszakadt szélcsend miatt, majd végleg törlődött is, így Érdi a 14. helyen zárta az olimpiát.
  • A férfiaknál az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán hatodik helyen állt összesítésben (ILCA 7) és ott is maradt, mivel az időjárás már nem tette lehetővé a futamot. Ennek köszönhetően az első kilenc futam eredményével, hatodik helyen került az éremfutamba, amely önmagában is minden idők legjobb magyar helyezése
  • Az atlétikában a rúdugró Klekner Hanga nem jutott tovább a selejtezőből, miután 440 centivel zárt. Molnár Attila a 400 méter reményfutamában a saját futamának a harmadik helyen végzett 45.45-tel, és kiesett. Takács Boglárka ugyan javított vasárnapi idején és vigaszági futamában második lett, ám így sem jutott elődöntőbe női 200 méteren.

Duplantis kilencedjére döntötte meg saját világcsúcsát

Armand Duplantis nyerte a férfi rúdugrás döntőjét a párizsi olimpia hétfői utolsó fináléjában.

Már rég vége volt a versenynek, amelyet természetesen megnyert, de ő azért ráment a 625 centis rekordra. Az első két próbálkozásnál is bőven a rúd fölött repült, de a kezével leverte a rudat. Harmadjára viszont tökéletesen ugrott, így KILENCEDIK alkalommal döntött világcsúcsot. A legutóbbi, 624-es csúcsát áprilisban a Gyémánt Ligában ugrotta meg.

Duplantis megadta a módját

A világcsúcsért már egyedül ugrik, az olimpiai bajnoki címet érő ugrás után Yusuf Dikecet utánozta. A török sportpisztolyos versenyző közönségkedvenc lett azzal, hogy semmilyen extra felszerelést nem használ lövés közben.

Ausztrália úszói szünetre vonulnak a nagy sikerek után

Három olimpiai bajnok ausztrál úszó, Ariarne Titmus, Mollie O’Callaghan és Kaylee McKeown is hosszú szünetet tart a pályafutásában.

Titmus – aki két arany- és két ezüstérmet nyert Párizsban – elmondta, hogy legalább egy év pihenőt tart, vagyis kihagyja a jövő évi szingapúri világbajnokságot is. Hozzátette, a 2028-as Los Angeles-i olimpián is megcélozza majd az aranyérmet. Mollie O’Callaghan és Kaylee McKeown ugyancsak kijelentette hétfőn, hogy hosszú szünetet tart a karrierjében, de ők nem közölték, mennyi időt terveznek kihagyni. Előbbi két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal zárt a francia fővárosban, utóbbinak két arany és két bronz a mérlege.

Micsoda zokni!

Tarsis Orogot hozott egy kis színt az atlétikai programba, a népszerű rajzfilmfigura arcával, Spongyabob Kockanadrággal díszitett zokniban repesztett a 200 méteres síkfutás előfutamában. A sárga zokni szerencsét hozott, ha nem is űridővel, 20.32 másodperccel nyerte a futamot és továbbjutott.

Martin BERNETTI / AFP

Vadnainak nincs veszítenivalója, megcélozza a bronzot

Vadnai Jonatán Érdivel ellentétben viszont bekerült az éremfutamba az ILCA 7 hajóosztályban, miután az összetett rangsor hatodik helyén végzett. A versenyzők továbbviszik a pontjaikat, az éremfutam pedig duplán számít, így matematikailag Vadnai még akár a harmadik helyre is feljöhet, bár ehhez egyszerre kellene bravúr és a futam szerencsés alakulása.

„Előzetesen bíztam benne, hogy eljutok idáig és ott lehetek az éremfutamban életem első olimpiáján. Már mondtam korábban is, hogy nekem tetszik az a felhajtás, ami körbeveszi itt az indulókat, nem teherként élem meg, hanem inkább feldob és motivál. Tízen megyünk holnap, ezen belül szoros a pontverseny a harmadik és a nyolcadik helyezett között. Megpróbálok a bronzéremért csatázni, veszíteni valóm nincs! Holnap is gyenge szél várható, meglátjuk, kinek hoz majd szerencsét” – summázott a szövetségi honlapnak.

Érdi Mária élete tán legnehezebb hetein van túl

Mint arról beszámoltunk, Érdi Mária megnyerte a 8. és a 9. futamot a női vitorlázók ILCA 6 hajóosztályának olimpiai versenyein. A 10. futamot szélcsend miatt törölték, így Érdi a 14. helyen zárt összetettben, és nem jutott tovább az éremfutamba. A sérüléssel küszködő klasszis a Magyar Vitorlásszövetség honlapjának értékelt:

„Örülök a futamgyőzelmeknek, de sajnos ez most mellékes dolog. Életem talán legnehezebb hetein vagyok túl. Rengeteg energiát fektettem Tokió óta ebbe az olimpiai ciklusba, mindenre felkészültünk, mindent begyakoroltunk, minden tökéletesnek tűnt, ezek után kicsit igazságtalan dolog, hogy a derékfájdalmak miatt az elmúlt egy hónapban edzeni sem nagyon tudtam. Az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy ezt is le tudom küzdeni, mint olyan sok nehézséget már pályafutásom alatt, de nem így történt. A nagyszeles futamokban ez óriási hátrány volt, ráadásul az önbizalmam is elment. Csalódott vagyok természetesen, de egyben motivált is! Ma és tegnap is láthatta mindenki, és magamnak is bizonyítottam, hogy ebben a mezőnyben én vagyok az egyik legjobb. Összeszedem magam, rendbe hozom a sérülést, és újra megpróbálom Los Angelesben”

Spanyolország a férfi futballtorna döntőjében

Elsőként Spanyolország jutott be az olimpiai férfi labdarúgótorna döntőjébe, miután Marseille-ben 2–1-re legyőzte Marokkót. A marokkóiak az első félidőben a góllövőlistát vezető Szufian Rahimi tizenegyesgóljával kerültek előnybe, ám a spanyolok a második játékrészben Fermin López góljával egyenlítettek, majd Juanlu Sánchez 85. percben elért találatával megfordították a mérkőzést.

A spanyol olimpiai válogatott 1992, 2000 és 2020 után negyedszer játszhat döntőt a férfi labdarúgótornán (1920-ban ezüstérmes lett, ám a döntőben nem szerepelt). A spanyolok eddigi döntőikből csak egyet tudtak megnyerni, 1992-ben, hazai pályán, Barcelonában. Spanyolország ellenfele a párizsi fináléban vagy a házigazda Franciaország, vagy Egyiptom lesz.

Kőkemény ellenfelet kapott holnapra Lévai Zoltán

A kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a párizsi olimpián kedden bemutatkozik Lévai Zoltán. A magyar versenyző a nyolcaddöntőben azzal a török Burhan Akbudakkal találkozik, aki egy kategóriával feljebb (82 kg) 2022-ben vb-t, tavaly pedig Európa-bajnokságot nyert. Akbudak az olimpiai szereplés érdekében idén bevállalta a fogyást, s az azerbajdzsáni európai kvalifikációs tornáról jutott ki Párizsba.

Vadnai Jonatán a 6. helyen bejutott az éremfutamba!

Törölték szélhiány miatt a férfi ILCA 7 hajóosztály mai versenyeit is vitorlázásban. Vadnai Jonatán a 6. helyen végzett a nyolc futam összesítése alapján készített rangsorban, így készülhet az éremfutamra, melyet (ha a szél engedi) kedden rendeznek meg.

Mivel nem nulláról indulnak a versenyzők, hanem viszik eddigi helyezési pontjaikat (az éremfutam eredménye pedig duplán számít), Vadnai minden bizonnyal a 4.-8. helyek egyikén végez. A Magyar Vitorlásszövetség tájékoztatása alapján Vadnai az első magyar vitorlázó az ILCA-hajóosztályokban, aki olimpiai éremfutamban vehet részt.

Érdi Mária a 14. helyen végzett a párizsi olimpián

Törölték az ILCA 6 osztályú vitorlások 10., utolsó futamát, így a 9 eddigi futam összesítése alapján jutnak az éremfutamba a versenyzők. A deréksérüléssel küzdő, a 8. és 9. futamot megnyerő Érdi Mária az összesítésben a 14. helyen végzett, így nem folytathatja az éremfutamban, melybe az első tíz helyezett került be. Az olimpiai bajnok már most megvan: a holland Marit Bouwmeester akkora előnyt szerzett, hogy az éremfutam végeredményétől függetlenül aranyérmes.

Egy testvérpár mindkét tagja aranyérmet nyert

Jessica Fox után húga, Noemie is aranyérmet nyert az ausztráloknak szlalom kajakban a párizsi olimpián.

A 27 éves Noemie Fox az ötkarikás programban most bemutatkozott krosszban bizonyult a legjobbnak. Noemie három évvel idősebb nővére, a világbajnoki címvédő Jessica korábban a kajak és a kenu egyest is megnyerte az olimpián.

John Walton / PA Images / Getty Images Noemie és Jessica Fox ünnepel a fiatalabb nővér olimpiai címének megszerzése után.

Érdi Mária újabb futamot nyert

Érdi Mária beszámolt derékfájdalmairól és megpróbáltatásairól, és túl van a mélyponton, ezt nyugodtan állíthatjuk. A magyar vitorlázó az ILCA 6 hajóosztály kilencedik futamát is megnyerte, egymás után két etapot zárt az élen! Még egy futam hátravan, Érdi Mária a 14. helyen áll. A 10. helyre – ez éremfutamba kerülést jelentene – kevés esélye van, az utolsó továbbjutó pozíciót elfoglaló kanadai Sarah Douglas 19 helyezési ponttal van a magyar versenyző előtt. De van még egy futam, és a kieső eredmények (a legrosszabb futamát minden versenyző kiejtheti) megkavarhatják a sorrendet.

Hódolat a győztesnek

Óriási jelenet a női talaj eredményhirdetésénél: az ezüstérmes Simone Biles és a bronzérmes Jordan Chiles meghajolt a dobogó tetejére lépő Rebeca Andrade előtt. Andrade a brazil olimpiatörténet legeredményesebb versenyzője lett az érmek számát tekintve.

Paul Ellis / AFP

Brazil arannyal és Biles 11. ötkarikás érmével vége az olimpiai tornaversenyeknek!

Elképesztően szoros versenyt és két szuperklasszis lenyűgöző párviadalát hozta a Bercyben a női talaj döntője a tornaversenyeken: Rebecca Andrade 0.033 ponttal megelőzte Simone Bilest, aki két ugrássora végén is kilépett, és az emiatt kapott levonások az első helyébe kerültek. Andrade pazarul tornázott az olimpián, Biles nem véletlenül tartja legnagyobb riválisának. A bronzéremért folytatott verseny szintén nagyon szoros (és óvásokkal tarkított) volt, az amerikai Jordan Chiles állhat még dobogóra. Simone Biles három arany- és egy ezüstéremmel zárta a párizsi olimpiát, így nem tudta utolérni aranyak számában Larissza Latinyinát, de olimpiákon és világbajnokságokon immár 30 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzérme van, ami egyedülálló kollekció. Biles olimpiákon és vb-ken 45 döntőben indult el, 30-at megnyert, 41-ben dobogóra állhatott.

Kós Hubert aranya is bizonyítja, az amerikai egyetemek sportolói uralják az olimpiát

Ha az Egyesült Államok legfontosabb felsőoktatási sportolói ernyőszervezetének (NCAA) regisztrált képviselői olimpiai csapatot alkotnának, akkor a csütörtöki versenynap után még vezették volna az olimpiai éremtáblázatot Kína előtt.

Kapcsolódó
Kós Hubert aranyérme is bizonyítja, Tokió után Párizsban is tarolnak az amerikai egyetemek sportolói
Ha az Egyesült Államok legfontosabb felsőoktatási sportolói ernyőszervezetének (NCAA) regisztrált képviselői olimpiai csapatot alkotnának, akkor a csütörtöki versenynap után még vezették volna az olimpiai éremtáblázatot Kína előtt.

Varga Zsolt: Örülök, hogy nyertünk

„A meccs képe olyan volt, hogy tudunk még javulni és fejlődni. Most két lábbal a talajon maradva megnézzük a hibáinkat, kihasználjuk az egy napot, hogy maximalizáljuk a játékunkat” – nyilatkozta a szerbek elleni 17-13-as győzelmet követően Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Kapcsolódó

Japán arany az esésekkel tarkított nyújtódöntőben

A tornacsarnokra mintha átkot helyezett volna valaki: a hétfői gerenda- és nyújtófináléban a 16 gyakorlatból 12 rontott volt. A nyújtó döntőjét a Párizsban csodálatosan teljesítő, eddigi 18 gyakorlatából 18-at remekül végrehajtó japán Oka Sinnoszuke nyerte meg, ez már a harmadik aranya az olimpián!

A kolumbiai Ángel Barajas a második, a harmadik helyért meg holtverseny a kínai Csang Po-heng és a tajvani Tang Csia-hung között.

Olvasói sztorik