Sport

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség sajtótájékoztatót tartott Iman Helif miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Imane Helif megbukott a nemi alkalmassági vizsgálaton bizonyos kromoszómák jelenléte miatt, közölte a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA).

Az algériai bokszoló akkor került a párizsi olimpia középpontjába, amikor 46 másodperc alatt feladta ellene a küzdelmet Angela Carini. A 25 éves versenyzőről futótűzként terjedtek a videók, mellette pedig a pletykák, hogy ő valójában egy férfi, aki a női mezőnyben indult. Utóbbi egyébként nem igaz, Helif nőként született és nőtt föl, de az IBA válltig állította, hogy a 2023-as világbajnokságról azért tiltotta el, mert megbukott a teszteken.

A hétfői sajtótájékoztatón azt közölte az IBA, hogy a kromoszómavizsgálatok szerint nem lett volna jogosult a női mezőnyben indulni sem Helif, sem a hasonló adottságokkal rendelkező Lin Yu Ting.

Az isztambuli 2022-es világbajnokságon vérvizsgálatot és nemi tesztez végeztettünk. A kihozott eredmények ellentmondásosak voltak, továbbá számos kérdés merült fel, hogy miért. 2023. március 17-én mindkét bokszolót újabb vérvizsgálatra kértük fel. Ez megtörtént, és március 23-án megérkeztek az eredmények, és kimutatták a kromoszómákat, amelyekre a versenyszabályzatban hivatkoztunk

– idézi az Independent Chris Robertset, az IBA főtitkára és vezérigazgatója

„Nehéz helyzet ez, hiszen mindkét bokszoló rendkívül keményen dolgozott a saját céljaiért, és természetesen most ebben a nehéz helyzetben vagyunk. Soha nem állt szándékunkban ilyesmit előidézni” – tette hozzá Roberts, aki azt is elárulta, hogy miután felvették a kapcsolatot Algéria és Tajvan nemzeti olimpiai bizottságaival, az IBA „nem tud nyilvánosságra hozni semmilyen információt, amely bármelyik bokszolóra vonatkozik”.

Umar Kremlev, az IBA elnöke ezután azt állította, hogy Helif és Lin teszteredményei nagyon magas tesztoszteronszintet mutattak.

Ezután Ioannis Filippatos, az Európai Ökölvívó Szövetség elnöke és az IBA orvosi bizottságának korábbi elnöke szólalt fel. A szülész-nőgyógyász orvos felvetette, hogy a NOB által az ökölvívók nemének meghatározására használt eszköz problematikus, mivel a sportoló útlevelében szereplő adatokon alapul.

Gabriele Martelli, az IBA edzőbizottságának elnöke ezután azt állította, hogy Helif és Lin tisztességtelen előnnyel rendelkezik. Elmondása szerint ez nem csak érzelmi sérüléssel járhat, hanem az ökölvívás esetében akár bele is halhat valaki.

Fontos megjegyeznünk, hogy már nem az IBA szervezi az olimpiai ökölvívó tornát, hanem a NOB. Így történt 2021-ben Tokióban és idén Párizsban is. A mostani játékokra a testület létrehozta a párizsi ökölvívó egységet, amely felügyeli a versenyeket.

Az IBA legitimitását és pártatlanságát az elmúlt években megkérdőjelezték. Az orosz kötődésű szervezetet vezetői szinten korrupcióval vádolták, és az orosz Gazprom energetikai vállalat támogatja.

A NOB 2023-ban visszavonta az IBA elismerését a pénzügyekkel, az irányítással, az etikával, a bíráskodással és a bíráskodással kapcsolatos aggályok miatt. A szervezet hevesen tagadta ezeket a vádakat. 2024 áprilisában egy választottbíróság megerősítette a NOB döntését, amely megfosztotta az IBA-t a státuszától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik