Sport

Újabb vereséggel saját magát hozta nehéz helyzetbe a férfi vízilabda-válogatott

Kovács Tamás / MTI
Varga Zsolt szövetségi kapitány nem lehetett elégedett az ausztrálok elleni meccs miatt
Kovács Tamás / MTI
Varga Zsolt szövetségi kapitány nem lehetett elégedett az ausztrálok elleni meccs miatt
A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra kikapott Ausztrália csapatától szombaton a párizsi olimpián, a csoportkör negyedik fordulójában, így egyelőre még nem biztos a helye a legjobb nyolc között.

Varga Zsolt együttese még véletlenül sem vehette félvállról a találkozót, hiszen az ausztrálok – akiknél nem játszik az olimpián a világsztár Aaron Younger, a Ferencváros korábbi és a Pro Recco jelenlegi kiválósága – a második fordulóban rendkívül simán, 8-3-ra legyőzték a címvédő szerbeket, ráadásul egy esetleges vereséggel nehéz helyzetbe került volna a gárda a nyolc közé jutás szempontjából.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a találkozó, majd az első ausztrál fórnál Vogel volt a végállomás, a túloldalon viszont Manhercz értékesítette az emberelőnyt. A tengerentúliak egy lefordulás után kiállítás nélkül is emberelőnyben támadhattak, a kapitány Edwards pedig óriási kapufás góllal egyenlített. Fekete Gergő akcióból talált be, a rivális ismét egyenlített, ötméteresből (2-2).

A második negyed elején a játékvezetők kis úszóedzést vezényeltek a játékosoknak kontra ítéletekkel, majd emberelőnyből megszerezték a vezetést az ausztrálok. Az ellentámadásból Jansik egyenlíthetett volna, de a számára egy picit talán magas átadást közelről a felső lécre húzta. A rivális növelte előnyét, Maskimovic csodálatos csavarral vette be Vogel kapuját, a magyar szövetségi kapitány pedig időt kért.

Varga néhány másodperccel később óriási góllal szépített, majd Vigvári fél percen belül eltüntethette volna a különbséget, lövése azonban a rövid kapufáról a kapus ölébe pattant. Bő egy perccel a negyed vége előtt végül meglett az egyenlítés, Manhercz a kapussal együtt lőtte be a labdát a hálóba. A nagyszünetig még a fordítás is összejött, Zalánki a támadóidő vége előtt egyetlen másodperccel óriási erővel lőtt a léc alá (5-4).

A kapitány időkérése utáni időszakot 3-0-val hozta le a csapat (4-5)

Ez a sorozat gyorsan megszakadt, a fordulást követően mindössze 20 másodperc pörgött le a játékrészből, amikor az ausztrálok egy passz után értékesítettek egy fór, de Manhercz akcióból még szintén az első percben válaszolt és Nagy Ádám is feliratkozott az eredményjelzőre, ezzel először vezetett kettővel a magyar csapat (5-7).

Az ausztrálok létszámfölényben szépítettek, Zalánkinak három lehetősége is lett volna a gólszerzésre, de egyszer sem járt sikerrel. Sorozatban négy magyar fór maradt ki a folytatásban, de Vogel tett róla, hogy megmaradjon a minimális előny a záró nyolc percre (6-7).

A negyediket negyedet Manhercz negyedik találata vezette fel, a harmadik olimpiáján szereplő klasszis ezúttal ötösből talált be, de rögtön érkezett a válasz Powertől emberelőnyben. Kettős fórban sem sikerült betalálni – Manhercz ezúttal a blokkba lőtt – , a rivális pedig kevesebb, mint négy perccel a vége előtt egyenlített. Újabb magyar előny veszett kárba, a túloldalon az ausztrálok is megkapták az előnyt, kapitányuk pedig időt kért, de nem sikerült a figura.

Mindössze 46 másodperc volt hátra a meccsből, amikor Power centerből akciógólt szerzett, Varga Zsolt pedig újra időt kért. Hárai 25 másodperccel a dudaszó előtt előnyt harcolt ki, Vigvári lövése azonban a blokkban elhalt, így magyar vereség lett a vége (9-8).

A magyar csapat, amely vasárnap 13-12-re verte a franciákat, kedden kikapott 10-7-re a spanyoloktól, csütörtökön pedig 17-10-re győzött a japánok felett, hétfőn a szerbekkel játszik. A férfi vízilabdatornán a 12 résztvevő két hatos csoportban szerepel, a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak majd.

Vízilabda, férfiak, B csoport, 4. forduló

Ausztrália – Magyarország 9-8 (2-2, 2-3, 2-2, 3-1)
gólszerzők: Edwards, Maksimovic, Power 2-2, Pavillard, Poot, Berehulak 1-1, illetve Manhercz 4, Fekete, Varga Dé., Zalánki, Nagy Á. 1-1

 

A további program, hétfő
12.00: Magyarország – Szerbia

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik