Sport

„Sajnálom Helifet az őt ért támadások miatt” – bocsánatot kért az elmaradt kézfogás miatt az algériai bokszoló első ellenfele

MOHD RASFAN / AFP
MOHD RASFAN / AFP

Az algériai bokszoló, Iman Helif akaratlanul is az egyik főszereplője lett az olimpiai boksztornának, miután az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta kettőjük meccsét a nők 66 kilós súlycsoportjában.

Carini a meccs elején kapott egy nagy ütést, majd a ringsarokba ment, hogy edzője igazítsa meg a fejvédőjét. Az olasz bokszoló egy rövid időre visszatért, aztán úgy döntött, hogy feladja a meccset, és nem fogott kezet az ellenfelével, akit tavaly a nemzetközi szövetség kizárt a világbajnokságon, miután a tesztoszteronszintje magasabb volt a megengedettnél.

Carini egy nappal később a Gazzetta dello Sportnak azt nyilatkozta, bántja, hogy ekkora botrány kerekedett a Helif elleni találkozójából.

Sajnálom az ellenfelemet is az őt ért támadások miatt. Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy indulhat, akkor tiszteletben tartom a döntést

A 25 éves olasz ökölvívó úgy érzi, érett lépés volt a részéről, hogy feladta a meccset, ugyanakkor utólag már nem gondolja jó döntésnek, hogy nem fogott kezet Heliffel.

„Nem volt szándékos, és szeretnék bocsánatot kérni tőle, és mindenki mástól. Egyszerűen csak dühös voltam, mert az olimpiám ezzel véget is ért” – mondta Carini, hozzátéve, ha legközelebb találkozna Heliffel, megölelné.

„Az algériai bokszoló nőnek született, nőként anyakönyvezték, nőként élte az életét, nőként bokszolt, és minden okmányában nőként szerepel” – nyilatkozta az ügyről a NOB szóvívője, Mark Adams.

Helif a negyeddöntőben Hámori Lucával bokszol majd, aki úgy fogalmazott, nem tudják elijeszteni, és bár nem tartja fairnek, hogy ellenfele a nők között indulhat, mivel fontos meccs vár rá, nem foglalkozhat ezzel.

Kele János véleménycikkét a témában itt olvashatja:

Kapcsolódó
Hiába az olimpiai álom a győztessé válás lehetőségéről, ha az algériai bokszoló ügyének kizárólag vesztesei lehetnek
Az élsport és az olimpia sok minden más mellett arról szól, hogy kik és hogyan válnak, válhatnak győztessé. Az algériai bokszoló, Iman Helif kálváriája éppen attól szomorú és tragikus, hogy kizárólag áldozatokat termel, és akármi is legyen a vége, mindenki vesztesként jön ki a dologból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik