Élő Sport

Milák Kristóf ezüstérmes 200 pillangón, az aranyért vív a kardcsapat – élő

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szerda reggel nagy nap virrad Párizsban! A 2024-es olimpia ötödik versenynapján ugyanis komoly éremesélyeseknek szoríthatunk majd:

  • A napot triatlonozóink kezdték, Bicsák Bence 16., Lehmann Csongor 11. helyen végzett úgy, hogy utóbbi 15 másodperces büntetést is kapott egy bója szabálytalan megkerülése miatt. A nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett 7. helyen szállt ki a Szajnából, a kerékpáros köröket követően még mindig top 10-ben volt, azonban a futás nem jött ki jól a magyar triatlonosnak és 26. helyen zárt.
  • Kilenctől a férfi puskások mezőnyében Pekler Zalán és Péni István sem jutott döntőbe, előbbi 32., utóbbi 21. helyen zárt.
  • Velük egyidőben kezdődött a férfi kézilabda-válogatott mérkőzése, amelyen az utolsó másodpercben kapott góllal kaptunk ki Norvégiától 26-25-re.
  • Eközben persze figyeltünk azért az egypárevezősök C/D elődöntőjére is, amelyben Pétervári-Molnár Bendegúz második lett futamában, így a 13-18. helyért küzdhet majd.
  • Asztaliteniszben Póta Georgina ugyan megnyerte az első szettet Sin Ju Bin ellen, de végül 4-1-re kikapott, így a második fordulóban kiesett.
  • Nem sokkal később már a cselgáncsozók számára is befejeződött a szerdai program, Gercsák Szabina 70 kilogrammos mezőnyben aranyponttal kikapott az ausztrál Aoife Coughlantől, Tóth Krisztiánt pedig vele egyidőben a férfiak 90 kilogrammos mezőnyében leléptették a román Alex Cret elleni meccsen.
  • Úszásban Kós Hubert és Telegdy Ádám 200 háton, Kapás Boglárka pedig 200 pillangón jutott középdöntőbe. Milák Kristóf 200 pillangón a címvédés reményében ugrott a medencébe, ám a francia Marchand lehajrázta, így ezüstérmes lett a magyar klasszis. Van még egy finalistánk: Németh Nándor száz gyorson döntőzik majd 22:22-kor.
  • A férfi kardcsapat is pástra lépett szerdán, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád magabiztos vívással verte az olaszokat, majd iszonyúan izgalmas meccsen, a becserélt Rabb Krisztián hatalmas vívásával fordított Irán ellen.
  • A tornászok összetett döntőjében pedig Mészáros Krisztofer sikereinek szoríthatunk majd 17:30-tól.

A magyar versenyzők szerdai versenynapjának időbeosztását ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Sírhatsz, Argentína - örömödben!

Argentína megszerezte első aranyérmét a párizsi játékokon: José Torres Gil egy fantasztikusan látványos versenyben nyerte meg a BMX-esek freestyle küzdelmeit a brit Kieran Reilly előtt. Ez egyben az olimpia első dél-amerikai aranya is.

Nincs kegyelem a kanadai fociválogatottnak

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Kanadai Olimpiai Bizottság fellebbezését, hogy semmisítsék meg a drónos kémkedés miatt kiszabott hatpontos levonást női labdarúgásban a párizsi játékokon. Kanada így két győzelme ellenére pont nélkül áll, és a Kolumbia elleni szerdai zárómeccsét is meg kell nyernie 21 órakor Nizzában, hogy a negyeddöntőbe jusson.

Két zseniális asszóval fordított, hűvös eleganciával nyert a férfi kardcsapat a negyeddöntőben

A férfi kardcsapat a szerdai, olimpiai negyeddöntőben szép fordítással 45-37-re legyőzte Olaszországot.

Szilágyi Áron egy 5-3-as sikerrel indította az összecsapást, de a rengeteget reklamáló olaszok a következő asszóban fordítottak, majd kettőre nőtt az előnyük is. Nem szakadt le azonban a magyar csapat, végül Szatmár András a hatodik asszzóban zseniálisan vívott, a 7-3-as sikerére Gémesi Csanád rátett még egy lapáttal és 5-1-re Michele Gallót. Ez a hat tus különbség már megnyugtató előny volt és még az is belefért, hogy Szatmári ellen 4-0-val indított Luigi Samele, a magyar vívó ugyanis megrázta magát és 5-5-re kihozta az asszót. Szilágyinak innentől annyi maradt a dolga, hogy Luca Curatoli ellen akárhogyan, de behúzza a negyeddöntőt. Ezt meg is tette, pedig 2-2 után eltört a kardja, amit cserélni kellett, de 44-37-nél hiába ugrott fel előtte, Szilágyi hanyag eleganciával vágott a sisakjára, ezzel pedig továbbjutott a magyar kardcsapat.

Egy-két megingást leszámítva végig remekül vívtak a magyarok, az elődöntőben az amerikaiakat 45-44-re legyőző irániakkal mérkőznek majd.

Elődöntős a férfi kardcsapat!

Szilágyi jól kezdett Curatoli ellen, ráadásul akkor sem esett kétségbe, amikor zsinórban kétszer tust kapott. 43-36-nál már kockáztatnia kellett az olasznak, de Szilágyi elképesztő hidegvérrel szúrta le, így egy tusra került a magyar csapat a sikertől 44-36-nál. Ekkor viszont eltört Szilágyi kardja. A fegyver kicserélése után Curatoli még bevitt egy találatot, majd egy felugrás közben Szilágyi fejen találta. 45-37 a végeredmény, nagyon szépen kezdett a magyar csapat!

Varga Jennifer / 24.hu

Szatmári visszajött a 0-4-ből, hat tus előnyről jön az utolsó asszó

Samele és Szatmári asszója következett, amelyben sajnos az olasz nagyon elkapta a fonalat és négy tussal zárkózott, mire végre a magyar vívó is pontot szerzett. Ekkor még mindig hárommal vezettünk, ráadásul belejött Szatmári és a négy tusra hárommal felelt. Az egyik legkiélezettebb asszó döntetlennel zárult (5-5), ami nekünk tökéletesen megfelelt, hiszen így Szilágyinak tetemes előnye volt a befejezésre.

35-29-re nőtt az előny Gémesinek hála

Gémesi Csanád hihetetlenül koncentrált arccal lépett pástra Gallo ellen, még azután is, hogy egyik társa sisakjával érkezett meg elsőre. Ezután viszont két tust adott, amivel szép előnyre tett szert a magyar csapat. Gallo ezután egy pontot hozott, de Gémesi ellenállhatatlanul vívott és még három tussal 5-1-re nyert. Ez hatalmas asszó volt újra!

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

30-28-ra fordított Szatmári!

Szatmári Andráson volt a sor, hogy a hatodik asszóban segítse a csapatot, 26-26-nál be is értük az olaszokat. A magyar vívó ráadásul nagyon belelendült és megfordította az állást, zseniális vívással 7-3-ra nyert, megint vezetünk!

Szilágyi nem tudott egyenlíteni

Nagyon nehezen boldogult Gallóval, nem is hagyta meglógni, sőt sokáig egyenlőre is hozta az összecsapást, de az asszó végén Gallo 25-24-re mentette a csapatának a helyzetet.

Nem sikerül elkezdeni a negyedik asszót, de nagyot vívott Gémesi.

Hol Samele, hol Gémesi panaszkodott arra, hogy nem hallja a bírókat, nagyon nehezen sikerült elkezdeni az összecsapást. Gémesi viszont jó értelemben húzta föl, pillanatok alatt egalizált két tussal, de sajnos az olasz harmadjára túljárt az eszén. Maratoni hosszúságú asszó lehetett volna, ha az olaszon múlik, mert minden létező és nem létező dologba belekötött. Szerencsére a magyar vívó a versenyzéssel volt elfoglalva, ezért szépen felhozta a magyar csapatot, sőt vezetett is 18-17-nél. Sajnos a véghajrá nem alakult szerencsésen, de így is hat tusig jutott Gémesi és 20-19-re felzárkóztunk.

Nőtt az olaszok előnye, 15-13 az állás

Michele Gallo és Szatmári András asszója következett, az első tus az olaszé volt ugyan, de innentől Szarmári pillanatai következtek, összejött a fordítás. Gallo sajnos felrázta magát, végül 5-4-re nyerte az asszót, így nőtt az előny.

Fordítottak az olaszok, 10-9

Gémesi Csanád asszója jött, aki Luca Curatoli ellen lépett pástra. Egy nehezen megítélt tus után sem zökkent ki, de 2-2 után az olasz jobban ráérzett, hogy mire van szükség. Sajnos 9-8-as magyar vezetésnél egy hosszú akcióból rosszul jött ki Gémesi és vérszemet kapott Curatoli.

5-3 a magyar kardcsapatnak

Szilágyi tussal kezdődött, de olasz fordítással folytatódott az összecsapás. A magyar vívónak borzalmasan sikerült az egyéni verseny, az első fordulóban búcsúzott, de most nagyon élesnek tűnik, sőt egy határozott mozdulattal két tust is bevitt 3-3-nál, miénk az első asszó!

Ennél jobb győztes pont már nem lesz!

Dan Evans a világ minden dühét beleadta az utolsó ütésébe. Andy Murray páros partnerével újra meccslabdákat hárított, végül sikerült behúzniuk a meccset, aztán úgy ugráltak örömükben, mint a gyerekek.

Így is lehet!

Tegnap az asztalitenisz-versenyeken közös szelfire álltak össze a dél-koreai és észak-koreai érmesek, no meg a győztes kínaiak; a képek virális karrierbe is kezdtek Ázsia-szerte. A tokiói olimpiát kihagyó Koreai NDK a vegyes páros ezüstérmével és egy műugróezüsttel iratkozott fel az éremtáblára, a déli szomszédok eddig remekelnek és a rangsor közvetlen élmezőnyében vannak.

Újabb kínai arany műugrásban

A harmadik műugrószám is kínai aranyéremmel zárult, ezúttal a Csen Jü-hszi és Csüan Hung-csan duó állhatott a dobogó felső fokára szinkrontoronyugrásban. Előbbi Tokióban is elsőséget ünnepelhetett. A második helyet egy észak-koreai, a harmadikat pedig egy brit duó szerezte meg. Ugyanez a hat ugró, ugyanebben a sorrendben végzett az első három pozícióban az idei dohai világbajnokságon is. A háromméteres női szinkronműugrás és a férfi szinkrontoronyugrás után ez volt a harmadik kínai arany a sportágban a francia fővárosban.

A végeredmény tehát:
1.  Csen Jü-hszi, Csüan Hung-csan (Kína)
2. Dzso Dzsin Mi, Kim Mi Re (Koreai NDK)
3. Andrea Spendolini Sirieix, Lois Toulson (Nagy-Britannia)

Megszülettek az első holland evezős érmek

Vége a hosszú várakozásnak: a hollandok ma megszerezték evezésben első érmeiket, egy aranyat és egy ezüstöt. A párizsi olimpián csupán tizenhat csapatnak van több mint 150 tagja, és közülük öten még aranyérem nélkül álltak a negyedik párizsi versenynap végén. Brazília, Lengyelország, Spanyolország, Magyarország és Hollandia egyaránt arany nélkül állt, a hollandoknak még dobogós helyezésük sem volt – egészen idáig.

Olvasói sztorik