Sport

Hosszú Katinka: Elképesztő, hogy Milák ennyivel a mezőny előtt van

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és a kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory Dóra az Eurosporton elemezte a szerda esti magyar vonatkozású úszódöntők esélyeit.

A 100 gyorson az elmúlt hat év összes világversenyén döntőző Németh Nándor a szakértők szerint éremeséllyel ugorhat az esti döntőben a medencébe.

„A 3-as pálya egy kiváló hely, ott lesz minden történés közelében, bár 100 gyorson külső pályáról is bejöhet valaki” – utalt Hosszú a kínai Panra, aki az előfutamos úszásával épphogy bejutott az elődöntőbe a 13. helyen, majd ott a 8-as pályáról indulva 47:21-et repesztett, így a legjobb idővel jutott a szerda esti döntőbe.

Pásztory szerint jól tette Németh, hogy visszalépett a 200 gyorstól, „nagyon feltűnő volt Popovici-nál és Nándinál is, hogy az utolsó 25 méteren hogyan tudták tartani a sebességet, ehhez kell az állóképesség. Azon az utolsó 10-25 méteren nagyon visszaüthetett volna, ha kétszer le kell úsznia a 200 méter gyorsot.”

Milák Kristóf a délelőtti idején javítva, első helyen jutott a szerda esti fináléba 200 méter pillangón, így bizakodva várhatjuk az újabb úszását a világcsúcstartónak.

Az, hogy Kristóf ennyivel a mezőny előtt végzett, arra utal, hogy ez az úszás ki volt számolva. Nem gondolom, hogy az elődöntőben maximumot nyújtott volna. Emiatt nekünk ezt a döntőt otthonról élveznünk kell, és örülnünk kell annak, hogy egy ekkora tehetség Magyarországot képviseli. Ez igazán elképesztő.

– méltatta Milák teljesítményét Hosszú Katinka.

Pásztory szerint kijelenthető, hogy azt az időt, amit Milák úszott az elődöntőben, rajta kívül nem tudja más a döntő mezőnyében, még Léon Marchand sem. Ezért győzelemről és aranyesélyről lehet beszélni a kétszeres paralimpiai bajnok szerint.

„Kristóf kevesebb kartempóval tesz meg egy hosszt, mert nagyon hosszúakat húz a karjával. 200 pillangón, ahol az egész felsőtestedet a víz fölé kell emelned, mind a két karoddal együtt, ezek nagyon fontos apró technikai elemek, ezektől az utolsó 10-15 méter szemmel láthatóan könnyűnek tud tűnni, de nagyon nem az” – elemezte Pásztory Milák technikáját.

Teljesen mindegy, hogy gyorsan vagy lassan úszol, ez egy nehéz szám. Elképesztő, hogy Kristóf ennyivel a mezőny előtt van. Gondoljunk bele abba, hogy ő még közel sincs a legjobbjához ezzel az 1:52-es idővel, amivel már igazából jóval a mezőny előtt van, és a többiek nem úsztak még ilyen jó időt soha

– összegzett Hosszú.

Milák Kristóf szerda este 20.37-kor ugrik medencébe, hogy címvédőként és világcsúcstartóként mérkőzzön meg a franciák ászával, Léon Marchand-dal, míg Németh Nándorért 22.39-től szoríthatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik