Sport

A koreai csereember döntött, ezüstérmes a férfi kardcsapat

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

45-41-re kikapott Dél-Koreától, így ezüstérmes lett a férfi kardcsapat a párizsi olimpián.

Szilágyi Áron kezdte a meccset Park Szangvon ellen, és bár háromszoros olimpiai bajnokunk adta az első két tust, 5-4-es koreai vezetéssel ért véget az első asszó. A második emberünk az elődöntőben csereként hőssé váló Rabb Krisztián volt, aki ugyanúgy kezdett, mint Szilágyi, gyorsan csinált két találatot, majd ugyanúgy 5-4-re kapott ki a párizsi egyéni bajnoktól, Oh Szanguktól. Az első kört Szatmári András fejezte be, aki 5-3 arányban maradt alul Gu Bon Gil ellen,

így három csörte után 15-11-re vezetett az elmúlt két olimpiai csapatversenyt (2021 és 2012, 2016-ban ugyanis nem szerepelt a férfi kardcsapat a riói programban) megnyerő ázsiai csapat.

A második kör magyar sikerrel indult, Rabb 6-5-re nyert Park ellen, majd Szilágyi 5-5-re végzett a Gu helyére becserélt Do Gjongdong ellen. A hatodik párban Szatmári révén hosszú idő után visszavettük a vezetést, világbajnokunk végül két tussal verte Oh Szangukot, ami azt jelentette, hogy az utolsó kör előtt 30-29 volt az állás – oda.

A finálét a hetedik asszó döntötte el, a koreai csereember, Do ugyanis ellenállhatatlanul vívott, és 5-0-ra elpáholta Rabbot. Park Szatmári ellen még növelni tudta az ázsiaiak előnyét, így Szilágyi héttusos hátrányból kezdte meg a mindent eldöntő asszót.

Szilágyi 3-0-val indított, majd Oh adott zsinórban három tust, aztán a magyar klasszis folytatta a sormintát újabb három találattal. A Vasas kardozója három tusra ugyan megközelítette Oh Szangukot, de ennél közelebb nem tudott férkőzni, így ismét Korea lett az olimpiai bajnok.

Az út az ezüstig

Akadt némi feszültség a csapat körül az olimpia előtt: miután Boczkó Gábor szövetségi kapitány kijelölte az olimpiai csapatot, lemondott a férfi kardozók vezetőedzője, Decsi András. Aki úgy fogalmazott, olyan szintű bizalomvesztést érzett a döntés miatt, ami után nem maradt más választása, csak az, hogy lemondjon.

Történt mindez azok után, hogy kimaradt a csapatból a testvére, Tamás, és a helyére a 2018-as ifjúsági olimpiai bajnok, idén a csapattal Eb-győztes, 22 éves Rabb Krisztián került.

Az olaszok elleni negyeddöntőt még Rabb nélkül, Szilágyi, Szatmári, Gémesi összeállításban kezdte a magyar csapat, vagyis három olyan vívó lépett pástra, akikben masszív hiányérzet lehetett a rosszul sikerült egyéni verseny miatt.

Három éve, Tokióban épp az olaszok ütötték el a döntőtől Magyarországot, de most sikerült a visszavágás: a hatodik párig rendkívül izgalmasan alakult a mérkőzés, két tusnál nagyobb különbség nem alakult ki, akkor Gémesi 5-1-re verte Gallót, ezzel pedig meg is alapozta a 45-38-as győzelmet.

Az elődöntőben Irán következett, amely az első kör után 15-8-ra vezetett. Ekkor jött Rabb nagy pillanata, az olimpiai újonc beszállt Gémesi helyére, és rögtön lefaragott négy tust a hátrányból egy 9-5-ös győzelemmel. A második kör végén még 30-25-re Irán vezetett, majd jött egy újabb Rabb-parádé, 8-5-re legyőzte Bahert, aztán az őt váltó Szatmári produkált egy 5-0-s szériát, így 38-35-re már mi vezettünk. A minden trükköt bevető Rahbari azonban egy közjáték után magára talált, így Szilágyi Áron úgy lépett pástra befejezőemberként, hogy 40-39-re az ellenfél vezetett. Az olaszok elleni meccsen a sarkát fájlaló háromszoros olimpiai bajnok nagyon koncentráltan vívott, és végül a Pakdaman elleni 6-3-as sikerével a fináléba vezette a csapatot.

Eredmények:

férfi kard, csapatverseny:
negyeddöntő:
Magyarország – Olaszország 45-38
Irán – Egyesült Államok 45-44
Franciaország – Egyiptom 45-41
Koreai Köztársaság – Kanada 45-33

 

elődöntő:
Magyarország – Irán 45-43
Koreai Köztársaság – Franciaország 45-39

 

bronzmérkőzés:
Franciaország – Irán 45-25

 

döntő:
Koreai Köztársaság – Magyarország 45-41

 

A végeredmény:
1. Koreai Köztársaság (Oh Szanguk, Park Szangvon, Gu Bongil, Do Gjongdong)
2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián)
3. Franciaország (Sebastien Patrice, Maxime Pianfetti, Boladé Apithy, Jean-Philippe Patrice)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik