Élő Sport

A női kézicsapat öttel is vezetett, végül kínkeserves melóval szerzett pontot Angola ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A női kézilabda-válogatott kedd délután 31-31-es döntetlent játszott Angola ellen a párizsi olimpián.

Jól kezdett a magyar csapat, 3-0-val rögtön ellépett és úgy tűnt, kezében tartja a mérkőzést. Feltűnően nagy iram alakult ki a találkozón, ami nem feltétlenül kedvezett a mieinknek, de Janurik Kinga pont jókor hozott bravúrokat, így nem inogtunk meg. Egy darabig. Az első félidő derekán 12-7-tel vezetett Golovin Vlagyimir együttese, azonban ezt követően bántóan dadogott a labda támadásban, a védekezésünk pedig nem állt össze és mire kezdtünk eszmélni, már 13-13 volt az állás. Nem is sikerült végül a félidőt pozitívan zárni, több apró hiba után 16-15-re vezetett Angola a szünetben.

Varga Jennifer / 24.hu Sok múlt a szélsőinken, Győri-Lukács Viktória az első félidőben lőtt sokat, Szöllősi-Schatzl Nadine pedig a másodikban. Előbbi öt, utóbbi hat (képünkön) góllal zárt.

Térfélcsere után szinte végig rohanni kellett az eredmény után, ez már 19-19-nél sikerült, de az afrikai csapat sajnos rájött, hogy Kassoma egyszerűen annyival magasabb, mint a kettes védőink és a szélsőink, hogy a támadásaik 90 százaléka őt kereste. A beálló jó magasról szedegette össze a labdákat és beszédes, hogy kilenc gólig jutott a meccsen. A magyar csapat a második félidőben először 27-26-nál vezetett, de egy angolai időkérés után azonnal kapott is kettőt, a véghajrára pedig 28-28-cal fordultak a felek.

Varga Jennifer / 24.hu Golovin cseréi ma nehezen kapták el a ritmust.

Hihetetlen izgalmak következtek, tényleg kiélezett volt az utolsó öt perc, de többször sem volt szerencsénk néhány bírói ítélettel, sőt Kuczora Csenge és Vámos Petra is földön maradt egy-egy fault után. Emberhátrányban vágtunk neki az utolsó két percnek, ki is egyenlített Angola, de a túloldalon egy látványos szabálytalanság miatt heteshez jutott Magyarország. Az addig minden büntetőt kihasználó Klujber Katrin lövését ezúttal sajnos kivédte a kapus. Ezt követően csak egy időntúli szabaddobásunk volt a győzelemre, ami kimaradt, szegény Klujber pedig a könnyeivel küzdött a lefújás után.

Varga Jennifer / 24.hu Klujber sokat vállalt, kilenc góljával a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt.

Brazília ellen nyert, a házigazda francia csapat ellen kikapott a magyar válogatott, vagyis három mérkőzést követően három ponttal áll a B csoportban.

A meccs statisztikája.

5-4

Füzi-Tóvizit elnyomta a túlerő, de a védekezésünknek hála nem lett gól abból, hogy kevesebben védekeztünk. Vámos kapufát dobott, majd Janurik védését követően Kuczora lőtt mellé. Rengeteg a rossz lövés a mérkőzésen! Machado is villant egyet, sajnos nem jöttünk ki jól ebből a 3-4 perc káoszból.

5-3

Furcsa mérkőzés ez, előbb Lukács lerohanását védte az angolai kapus, majd az afrikai beállós kristálytiszta helyzetből kapu mellé dobott. Ettől nem nyugodtunk meg, hanem borzasztó passzt osztottunk ki Schatzl-nek, aki nem érhette ezt el. Eközben viszont Angola sorra puskázta el a bejátszási kísérleteit, amiből Lukács újra rohanhatott és egy parádés mozdulattal átemelte a kapust. Nenganga egy ütemtelenül lőtt góllal válaszolt rá.

4-2

Kuczora lövése megpattant a sáncon, de pont így csapta be a kapust, ebben volt egy kis mázli. Janurik parádés védése viszont nem szerencse kérdése volt, az így szerzett labdából pedig Lukács lerohanásból lőtt harmadik gólt. Feladta Angola, hogy a szélét erőltesse, Helena Paulo átlövésből szépített. Túloldalon viszont szépen találtuk meg Füzi-Tóvizit, aki beállóból dobott gólt, de nem rendeztük sorainkat és Fonseca már nem hibázta el harmadik lövését a jobb szélről.

1-0

Huhh, nehéz szülés volt. Rögtön az első támadást lövés nélkül fejeztünk be, mert eladta a labdát Lukács. Nem lőtt Angola sem, így végül másfél perc alatt tört meg a jég, Schatzl dobott gólt a bal szélről. Ezután kapufán csattant Fonseca, amit egy-egy védés követett mindkét oldalon.

„Az olimpia legfontosabb mérkőzése"

Ezt mondta Elek Gábor a mérkőzés előtti elemzésben és sok igazság van a szavaiban, hiszen aki itt nyer, az óriási lépést tesz a továbbjutás felé. Legyünk azok mi, hajrá, magyarok! Mi kezdtük a meccset.

Rég nem találkoztak a csapatok

Csak a rend kedvéért, utoljára 2014-ben, barátságos mérkőzésen játszottunk Angolával, akkor 40-26-re sikerült nyerni. Hát, aláírnánk ma is… Világbajnokságon egyébként két meccsen egy győzelem és egy vereség a mérlegünk az afrikai csapattal szemben.

Janurikkal kezdünk a kapuban

Janurik, Győri-Lukács, Klujber, Vámos, Füzi-Tóvizi, Kuczora, Szöllősi-Schatzl összeállításban kezdi a mérkőzést az együttes.

A spanyolok még pont nélkül

Ami nekünk akár jól is jöhet még. Hollandia 29-24-re verte Spanyolországot, amely így meglehetősen nehéz helyzetbe került, hiszen három találkozón nulla pontot gyűjtött. Emlékeztetőül, a továbbjutáshoz a legjobb négybe kell bekerülnünk, vagyis két csapatnál kellene jobban szerepelnie a magyar együttesnek. Ma nagyot léphetünk ebbe az irányba.

Angola is egy győzelemmel áll

Az afrikai csapat három góllal kapott csak ki a hollandoktól az első körben, ráadásul nem is hagyták nagyon ellépni az ellenfelüket. Ezt követően Spanyolországot 26-21-re verték, ami igazán figyelemreméltó eredmény. A magyarok főleg középen számítanak tőlük akciókra, de kiemelkedően hatékony két átlövőjük is, Azenaide Carlos 75 százalékban talál be, de még nála is jobb Juliana Machado a maga 85 százalékos mutatójával.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik