Sport

Fucsovics szettet fogott Nadal ellen, nagy meccsen kapott ki a salakkirálytól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Rafael Nadal három szettben, közel két és fél óra játék alatt győzte le Fucsovics Mártont a párizsi olimpiai teniszversenyének első fordulójában. A spanyol klasszis következő ellenfele Novak Djokovic lesz.

A párizsi olimpia teniszversenyeinek helyszínéül szolgáló Roland Garros Nadal felségterülete, az itt rendezett Grand Slam-tornát a spanyol klasszis rekordot jelentő 14 alkalommal nyerte meg, mondhatni, hazajár a centerpályára, a Philippe Chatrier-ra. A 38 éves játékos ugyanakkor nem teljesen egészséges, és párosban is elindult Carlos Alcarazzal – győzelemmel vették az első fordulót –, majd mikor a meccse után megtudta, hogy vasárnap is pályára kell lépnie, azt kissé morcosan vette tudomásul.

Így aztán vasárnap sokáig találgatta mindenki, hogy visszalép-e az egyestől Nadal a páros kedvéért. 11.30-kor vált biztossá, hogy vállalja a játékot, ugyanis a határidő lejártáig nem jelezte a visszalépési szándékát.

A meccs előtti percekben elég volt Nadal nevét bemondani a hangosbemondóban, majd megmutatni a kivetítőn, már taps tört ki, így aztán kissé libabőrös volt a bevonulása is. Őt szólították előbb a pályára, majd követte Fucsovics, neki is kijárt a tapsból rendesen. Ez volt egyébként kettejük első egymás elleni meccse.

Varga Jennifer / 24.hu

A spanyol adogatásával indult a mérkőzés, és ugyan Fucsovics jól játszott fogadóként is, Nadal került előnybe. A következő gémben a magyar játékos épp kezébe vette az irányítást egy látványos labdamenetben, azonban széles volt a befejező ütése. 15:15-nél történt mindez, és az ezt követő hat labdamenetet is Nadal nyerte (azaz brékelt is egyet), 14 perc után már 3:0-ra vezetett.

Fucsovics rendezte aztán a sorokat, a második adogatójátékát pedig elég magabiztosan hozta, majd fogadóként még előnyben is volt Nadal szervájánál, de bréklabdáig már nem jutott el. Inkább csak fellángolás volt ez, Nadal visszavette az irányítást, másodszor is brékelte a magyar játékost,

majd semmire hozva a saját adogatását, 32 perc alatt 6:1-gyel szettelőnybe került.

Érződött, hogy Fucsovicsnak valamit változtatnia kell a játékán, és úgy tűnt, hogy meg is találta magában a szükséges kapcsolót. Az adogatását rögtön hozta, majd hosszabb labdamenetekre késztette a spanyolt, kiharcolt magának egy bréklabdát, és 2:0-s előnybe került a második szettben. Ettől látványosan megjött az önbizalma, Nadal is hibázgatott, így 20 perc után már három gém volt az előnye, azok a centiméterek, amik az első szettben sokszor büntették Fucsovicsot, most az ő oldalán voltak.

Varga Jennifer / 24.hu

A spanyol egy semmire nyert adogatással jelezte, hogy azért nem engedte el a játszmát, de Fucsovics egy rendkívül szórakoztató labdameneteket hozó gémben ismét adogatóként nyert játékot. Bréklabdája is volt az 5:1-hez, amivel nem tudott élni, de a szervajátéka ismét ellenállhatatlan volt, hangzott is a lelátóról, hogy „ez a játék, gyere”. Ehhez képest szorosabb lett a játszma, mint ahogy indult, de Nadal aztán szélesre ütött egy nyerhető labdát, így már a szettben maradásért kellett adogatnia. Ezt megtette a spanyol, majd brékelte Fucsovicsot, egy olyan labdamenetet is hozó játékban, ami után felállva tapsolt a közönség, majd brékelni tudta magyar ellenfelét. Levegőben lógott, hogy lendületbe jön a salakkirály, de

egy maratoni játékban Fucsovics aztán három szettlabdához jutott fogadóként, a harmadikat tudta is értékesíteni, ezzel 62 perces játszma végén egyenlített.

Varga Jennifer / 24.hu

A döntő játékrész elején Fucsovics úgy tudta hozni a szerváját, hogy két bréklabdát is hárított. A magyar játékosnak nem annyira tett jót a szünet, többször is széleset ütött, és miközben Nadal ismét egyre stabilabban teljesített, 1:1-nél Fucsovics hirtelen olyan helyzetben találta magát, hogy ismét két bréklabdája volt ellenfelének – a magyar azonban mindkettőt hárította.

Hogy mennyire fordulatokban gazdag volt ez a játszma, mi sem adja vissza jobban, mint hogy a következő játékban Nadal 0:40-ről, összesen négy bréklabdát hárítva tudott kiegyenlíteni. Ez mintha megfogta volna Fucsovicsot, a következő szervagémjét el is veszítette. A folytatásban egyikük sem ingott meg adogatóként, egészen 5:4-ig, amikor Nadal két meccslabdát is elrontott (egyszer hosszút ütött, majd kettős hibával folytatta), de kidolgozott magának egy harmadik lehetőséget is, amit viszont már kihasznált. Jöhet a Djokovic ellen meccs a második fordulóban.

Olimpiai tenisztorna, férfiak, 1. forduló:

Nadal (spanyol) – Fucsovics Márton 6:1, 4:6, 6:4
Humbert  (francia) – Marozsán Fábián 6:3, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik