Sport

Érzelmi hullámvasút az olimpiai dobogóra – így lett bronzérmes Párizsban Muhari Eszter

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Megvan az első magyar érem a párizsi olimpián, Muhari Eszter bronzot nyert a női párbajtőrözők versenyében. A 21 éves sportoló két koreai és egy kínai ellenfelet legyőzve, magabiztosan menetelt be a legjobb négy közé, ott azonban egy kissé megtorpant, 15-9-re elveszítette az Auriane Mallo elleni elődöntőt.

A jelek szerint nem fogta meg az a meccs, a bronzért ugyanis az észt Nelli Differt ellen lépett pástra, és végletekig kiélezett asszóban tudott győzni 15-14-re, élete sikerét aratva szerezte meg a harmadik helyet.

„Villant a találatjelző, hogy én adtam az utolsó tust. Nagyon örülök, de még nem tudom felfogni. Nagyon sokat kellett fejben dolgoznom ezért, hónapokat készültem erre, a vívásnak ez is a kulcsa, hogy minden fejben dől. Kinéztem az edzőmre, láttam rajta egy olyan önbizalmat, hogy bátor legyek az utolsó tusban, hogy higgyek az elmúlt 12 év munkájában” – mondta az újságíróknak a vegyes zónában.

Varga Jennifer / 24.hu

Muhari Eszter kilencévesen ismerkedett meg a vívással, egy sportnapon kóstolt bele először és megtetszett neki, így lement egy edzésre is. Ott először tőrt adtak a kezébe, de az oktatónak hirtelen el kellett mennie, ekkor bukkant fel László Imre, aki egyből a párbajtőrözőt látta meg benne, derült ki a vívó Sportalnak adott egyik korábbi interjújából. Azóta is közösen dolgoznak, és Muhari elmondása szerint rendkívül szoros a kapcsolat köztük.

A kadett Európa-bajnokság volt az első nemzetközi tornája, és ebben a korosztályban nyert később világbajnoki címet is egyéniben. A magyar bajnokságon 17 éves korától kezdve sorozatosan nyerte a magyar bajnoki címeket, négynél jár már a felnőttek közt.

A párbajtőröző a Notre Dame-on tanul üzleti és francia szakon, tavaly ő nyerte az egyetemek közti versenyt, az elmúlt fél évben azonban szüneteltette a tanulmányait, hogy a felkészülésre és a vívásra tudjon koncentrálni.

Pedig sokáig kérdéses volt, hogy ott lehet-e az olimpián.

Kun Anna rendelkezett ugyanis kvótával, azonban őt doppingvétség – a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt – két évre eltiltották. Az egyéni kvalifikációban szakáganként tíz helyet osztottak ki olyan országok vívói körében, amelyek csapatban nem szereztek kvótát. Európának kettő kvóta járt, de egy országból csak egy vívó kerülhet így az olimpiai mezőnybe. Ezen a listán Muhari épp a tokiói bronzmeccsen legyőzött Differt mögött került a második helyre és kapott végül indulási jogot. A döntés után a magyar szövetség hangsúlyozta, nem azért történt így, mert magyar vívó helyett magyar került a listára, hanem mert eleve Muhari Eszter állt az olimpiai indulást érő helyen.

„Rendkívül kettős érzések vannak bennem az elmúlt hónapokkal kapcsolatosan, ami néha a teljesítményemre is hatással volt, bármennyire küzdöttem ellene. Viszont most hatalmas kő esett le a szívemről, és nagyon szeretnék jól szerepelni az olimpián” – mondta akkor, a minél jobb szereplést pedig később konkretizálta: érmet akar nyerni Párizsban.

Varga Jennifer / 24.hu

Ez a fajta magabiztosság pedig látszott rajta az egész versenynapon. Bár egy-egy tus után nagyot üvöltött, ezen kívül érzelem nem sok látszott rajta, ahogy az újságíróknak mondta, egyszerűen annyira koncentrált, hogy még egy-egy mosolyt sem nagyon engedett meg magának, nehogy elmenjen a fókusz. Ünnepelni a családjával fog, sikerült rábeszélnie a szüleit, hogy eljöjjenek a versenyére, pedig nagyon izgulós típusok mindketten.

Van bennem azért csalódottság, de első olimpiám, 21 éves vagyok, szeretném a helyén kezelni ezt a dolgot.

A vívók szövetségi kapitánya, Boczkó Gábor úgy értékelt, neki Muhari Eszter volt a titkos favoritja az olimpia előtt, mert az elmúlt fél év viszontagságaiból, bizonytalanságából is erőt tudott meríteni.

Kapcsolódó
„Nem annyira tudom feldolgozni” – Muhari Eszter az olimpiai bronzérméről
A könnyeivel küzdve nyilatkozott a fiatal párbajtőröző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik