Élő Sport

Muhari Eszter bravúros bronzérmet nyert, kikapott férfi kézi- és női pólócsapatunk – ez volt az olimpia első napja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombat reggel kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, amelyen számos magyar csapatnak és sportolónak szorítunk majd.

  • Sportlövészeink közül Péni István és Mészáros Eszter vegyespárosban kezdte a selejtezőket, de sajnos mindkettejüknek rányomta a bélyegét a teljesítményükre, hogy lázasan kellett vállalniuk a versenyzést. Mészáros 310,4, míg Péni 314,3 kört ért el, ami a 20. helyre volt elég. Később a sportpisztolyosok egyéni versenyében Fábián Sára Ráhel és Major Veronika ragadott fegyvert, utóbbi az első helyen zárta az alapviadalt, ezzel bejutott a vasárnapi nyolcas döntőbe, Fábián a 33. helyen zárt.
  • Lovastusában díjlovaglásban lesz érdekelt Kaizinger Balázs, aki 28 év után az első magyar induló a versenyszámban. A 64 indulóból egy kiesett olasz lovast leszámítva egyetlen riválisát, egy cseh versenyzőt tudta megelőzni, így jelenleg a 62. helyen áll.
  • Férfi egypár evezőnk, Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen zárt az előfutamában, ezzel egyenes ágon bejutott a keddi negyeddöntőbe.
  • Férfi kézilabdázóink sajnos vereséggel kezdtek Egyiptom ellen, pedig nyolcgólos hátrányból is sikerült visszajönni.
  • A tornász Mészáros Krisztofer karrierje első olimpiáján 82,798 ponttal zárta a selejtezőt és a 14. helyen bejutott a szerdai egyéni összetett döntőjébe.
  • A délutáni programban sokkoló eredményeket láttunk kardvívóinktól, Szatmári András és Szilágyi Áron is a legjobb 32 között esett ki, ráadásul utóbbi bántóan simán. Gémesi Csanád viszont legyőzte Eli Derschwitzet, ám a nyolcaddöntőben – egy vitatott tussal, de – ugyancsak elvérzett. Muhari Eszter egészen a bronzmérkőzésig küzdötte magát, és bravúros, drámai csatában megszerezte a magyar küldöttség első érmét.
  • Úszásban 400 gyorson Késely Ajna és Sárkány Zalán sem jutott döntőbe, ahogyan a női 4×100 gyorsváltó sem, de a férfiak négyese fináléba jutott, ahol a nyolcadik lett.
  • Maradva a víznél, a női pólócsapat Hollandia ellen kezdte a csoportkört, és ugyan hátrányról felállva sikerült többször is egynelíteni, végül 10-8-as vereség lett a vége.
  • Késő délután aztán a kerékpározókra következtek, ahol Valter Attila a 22. lett az  egyéni időfutamban.
  • asztaliteniszben Ecseki Nándor és Madarász Dóra vegyespárosa az első körben kiesett. Pingponggal is zárul a magyarok programja, mert Póta Georgina egyéni meccse 22:15-kor kezdődik.

A magyar versenyzők szombati versenynapjának időbeosztását ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Hatalmas veréssel kezdtek a francia kézisek

Hazai pályán akár az aranyéremre is esélyesnek tartott francia férfi kézilabda-válogatott súlyos vereséggel kezdte meg szereplését, a magyarokkal azonos csoportban lévő csapat 37-29-re kikapott a dánoktól.

Férfi kézilabda, 1. forduló

A csoport:
Horvátország – Japán 30-29 (13-18)
Spanyolország – Szlovénia 25-22 (8-11)
Németország – Svédország 30-27 (12-11)

 

B csoport:
Norvégia – Argentína 36-31 (22-15)
Egyiptom – Magyarország 35-32 (19-15)
Dánia – Franciaország 37-29 (18-17)

Férfi kard: Gémesi legyőzője ezüstérmes lett

A dél-koreai Oh Szanguk nyerte a férfi kardozók egyéni versenyének aranyérmét, a döntőben azt a tunéziai Faresz Ferjanit verte, aki a nyolcaddöntőben Gémesi Csanádot búcsúztatta.

A címvédőként indult Szilágyi Áron, valamint Szatmári András az első asszójában, a 32 között kikapott.

Férfi kard, egyéni

1. Oh Szanguk (Dél-Korea)
2. Faresz Ferjani (Tunézia)
3. Luigi Samele (Olaszország)
…16. Gémesi Csanád
…18. Szilágyi Áron
…25. Szatmári András

Mészáros Krisztofer bejutott az összetett döntőbe

Mészáros Krisztofer a 14. helyen bejutott a férfi tornászok szerdai egyéni összetett döntőjébe.

A játékok egyetlen magyar férfi tornásza szombaton az első csoportban mutatta be gyakorlatait a Bercy Arénában, 82,798 ponttal zárta a selejtezőt, de az csak késő este derült ki, hogy ez elég lett a 24-es döntőhöz is, amelyre szerdán kerül sor.

Továbbjutott Alcaraz és Nadal teniszpárosa

A spanyol Carlos Alcaraz és Rafael Nadal teniszpárosa kétjátszmás győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe. A viadalnak otthont adó Roland Garroson egyesben 14-szeres Grand Slam-győztes Nadal és idén párizsi bajnok honfitársa a szombati nyitókörben a hatodik helyen kiemelt argentin Andres Molteni, Maximo González duóval találkozott, és két szoros szettben, 7:6 (7-4), 6:4-re győzött.

A spanyol sztárpáros a következő fordulóban vagy a Fucsovics Márton és Marozsán Fábián vagy a holland Tallon Griekspoor és Wesley Koolhof kettősével találkozik.

Mivel Párizsban egész nap esett az eső, csak a befedhető Philippe Chatrier és Suzanne Lenglen Stadionban zajlanak a mérkőzések.

A tervezett program szerint vasárnap nemcsak párosban, de egyéniben is bemutatkozik a két magyar induló: Fucsovics Nadallal, Marozsán Fábián a tizedik helyen kiemelt francia Ugo Humbert-rel csap össze.

(MTI)

13-13

És itt az újabb magyar tus!!! (12-12).

De elképesztő, hogy Muhari találatai nem ülnek, bezzeg Differt lámpája felvillant (12-13). Muhari támadott, és bejött (13-13).

Micsoda csuklószúrás!

Az újabb találatot sajnos ismét Differt érte el (10-11), majd az észt egy újabb tiszta tussal kétpontos előnyre tett szert (10-12).

Gyors csuklószúrással a magyar vívó jelezte, még versenyben van (11-12).

Muhari ismét egyenlített

Az utolsó harmad első találata Differté volt (8-9), ezt egy együttes követte (9-10). Majd Muhari indított jó tempóban, és combon szúrta ellenfelét (10-10).

8-8

Újabb együttes találattal 8-8-ra módosult az állás, ezzel le is pörögtek az utolsó másodpercek a második három percből.

Muhari mínusz kettőről visszajött

Kicsit rohan Muhari – nem kellene -, kettő már az észt előnye (5-7). Egy ügyes válasszal 6-7, így a jó, nem szabad elengedni az ellenfelet.

Sőt, egy pengeváltást követően Muhari egyenlített (7-7).

Előnyben Differt

Együttessel folytatódott a mérkőzés (5-4), majd Differt gyors mozdulattal szerzett tussal egyenlített (5-5), majd visszavette a vezetést egy nagy adokkapok során (5-6).

Gyors fordítás

Muhari nagyon türelmesen kereste a lehetőséget, végül eelőbb egy feltartó szúrással egyenlített, majd szép karszúrással át is vette a vezetést (2-1).

Észt rivális ellen

Muhari Eszter a harmadik helyért az észt Nelli Differttel csap össze. Érdekesség, hogy az egykori junior világ- és Európa-bajnok sportoló a felnőttek között egy tavalyi Eb-bronzzal büszkélkedhet, és Plovdivban éppen a magyar vívó előző ellenfele, a francia Mallo-Breton volt a másik harmadik helyezett…

Franciaország nyerte a hetes rögbi döntőjét

A Fidzsi elleni döntő nem indult jól, másfél perc alatt 7-0-s hátrányba kerültek a házigazdák, de mint utóbb kiderült, több célig már nem is jutott az ellenfelük. A franciák fokozatosan vették át az irányítást, félidőben egyenlő volt az állás, majd folyamatosan nőtt a különbség. 14-7-nél már nagyon szorította az idő Fidzsit, a nyomástól pedig több hibát is elkövetett a válogatott, amit a franciák kihasználtak és nagyon meggyőző 28-7-es győzelmet arattak. A bronzmeccset Dél-Afrika nyert 26-19-re Ausztrália ellen.

A gyeplabdások számára is elindult az olimpia

A címvédő belga válogatott győzelemmel kezdte a párizsi olimpia férfi gyeplabdatornáját, miután 2-0-ra verte Írországot. A legutóbbi, tokiói játékokon második ausztrálok az argentinokat, a bronzérmes indiaiak pedig az új-zélandiakat győzték le egy góllal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik