Sport

Meghalt Pignitzky Péter, a MOB egykori tagja

Hetvenkét éves korában elhunyt Pignitzky Péter, a hazai atlétikai és síszövetség korábbi főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egykori tagja.

A MOB honlapjának beszámolója szerint Pignitzky Péter 1964 és 1977 között a Vasas közép- és hosszútávfutója volt, majd elvégezte a Testnevelési Főiskolát, ahol testnevelő tanárként, három év múlva pedig atléta szakedzőként diplomázott.

A hetvenes évek második felében rövid ideig tanított, majd a nyolcvanas évek közepén az állami sportirányításban, az OTSH Szabadidősport és Turisztikai Főosztályán főelőadóként és az edzőképzésben vállalt szerepet. Az évtized végén csatlakozott a Magyar Atlétikai Szövetség irodájához, előbb a szervezet szakfelügyelője, majd főtitkára lett. Az 1988-as és 1989-es fedett pályás világ- és Európa-bajnokság, valamint az 1994-es mezei futó vb és az 1998-as budapesti Eb szervezőbizottságának tagja volt.

A kétezres években a Magyar Sí Szövetség főtitkáraként dolgozott tovább. Az 1992-es barcelonai olimpián az atléták, a 2002-es Salt Lake City-i téli játékokon a sísportok sportágvezetője volt. Ebben az időszakban – kisebb megszakításokkal – a MOB tagja is volt.

Nyugdíjas éveiben – egészen haláláig – utcai futóversenyeken AIMS-minősítésű pályahitelesítőként dolgozott. Pignitzky Péter néhány hete vesztette el a feleségét. Lányaik közül Dorottya jelenleg a MOB sportigazgatóságának főmunkatársa, több olimpián a magyar csapatirodát erősítette, és most is éppen Párizsba készül. Borbála pedig főtitkárként lépett édesapja nyomdokaiba a Magyar Evezős Szövetségnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik