Sport

A megszűnés határán áll a Buducnost kétszeres BL-győztes női kézicsapata

Négyszer megnyerte a jugoszláv bajnokságot, a független montenegrói liga 2006-os megalakulása óta nem engedte ki kezéből az aranyérmet és a kupagyőzelmet, nyert egy EHF-kupát, három KEK-et és két Bajnokok Ligáját, ám elképzelhető, hogy csőd miatt végleg megszűnik a Buducnost Podgorica női kézilabdacsapata.

A montenegrói Analitika portál azt írta, a klub a csőd szélén áll, mert az önkormányzat addig ragaszkodott az 51 százalékos tulajdonrészhez, amíg a főszponzor kiszállt.

A klubigazgató Maja Bulatovic elmondta, hogy kénytelenek voltak felmondani a külföldi kézilabdázókkal kötött szerződéseket, és úgy fogalmazott, ez már a vég.

A problémák nagyok, és az elmúlt héten igyekeztünk minimalizálni a költségeket és felmondani a szerződéseket

– mondta.

Podgorica városa közben bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a klub tulajdonosaival, legalábbis Luka Rakcevic alpolgármester ezt ígérte.

„A ZRK Buducnost évtizedek óta alapja a válogatottunknak, így kötelességünk megmenteni a klubot és biztosítani a működését” – nyilatkozta.

A helyzet azért faramuci, mert a főváros idén egyszer már döntött arról, hogy a ZRK Buducnost számára 500 ezer eurót ad. Azonban felmerült egy jogi akadály: mivel a főváros nem tulajdonosa a klubnak, így ezt nem teheti meg.

Ekkor merült fel a kérdés, hogy a mostani, jóval több pénzt befektető tulajdonosi struktúra miért adná oda csak úgy a klub többségi részesedését? A vége az lett, hogy a Bemax cég bejelentette a távozását.

A Buducnost megszűnése alapjaiban rengetné meg a montenegrói kézilabdát, de a délszlávoknál akadt már példa arra, hogy topcsapat teljesen tönkremenjen.

Így ment csődbe 2014-ben a bosnyák KK Bosna kosárlabdacsapata, amely 1978–79-ban még Európa legjobbja volt, vagy a szerb VK Becej vízilabdacsapata 2002-ben, noha az óbecseiek két évvel korábban még Bajnokok Ligáját nyertek.

Kapcsolódó
Eladta világklasszis orosz kézisét a csőd elől menekülő Vipers
Anna Vjahirjeva jól jött volna a Fradinak és az ETO-nak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik