Sport

Tizenegy világbajnok a pólóválogatott keretében, Varga Dénes beállítja Benedek Tiborék rekordját

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Tizenegy fukuokai világbajnok kapott helyet a párizsi olimpiára utazó 13 fős magyar férfi vízilabda-válogatottban.

A kapuban Vogel Soma és Bányai Márk, klasszikus centerként Hárai Balázs, a balkezesek oldalán Vámos Márton és Zalánki Gergő, kapásoldalon Varga Dénes, Vigvári Vince és Manhercz Krisztián, védőként és bevethető centerként Angyal Dániel, Jansik Szilárd és Molnár Erik, valamint szintén több poszton használható all-rounderként Nagy Ádám és Fekete Gergő alkotja majd a csapatot – olvasható a magyar szövetség (MVLSZ) hírében. A névsort pénteken hagyta jóvá az elnökség.

Vannak előnyei és hátrányai is, hogy ilyen korán meg kell adni a névsort.

A hátránya, hogy egyetlen hivatalos mérkőzés és több kétkapus edzés alapján kellett döntenem, az előnye viszont, hogy mostantól mindenki az olimpiára koncentrálhat, és a jövő heti Domino Trans Kupán a mérkőzéseken már a tizenhárom utazó játszik, ami könnyebbé teszi a játék formálását” – mondta Varga Zsolt, a szövetségi kapitány.

Tartalékként a kerettel edz továbbra is Kovács Péter és Vigvári Vendel, valamint Szakonyi Dániel, sérülés esetén ugyanis július 26-ig engedélyezett a csere.

„Volt egy alapvető elképzelésem a csapatról, ugyanakkor

akadtak kérdések bizonyos posztokon, amelyek megválaszolásával egészen az utolsó pillanatig vártam,

csütörtök estére viszont pontot tettünk mindenre. Nyilván sokkal nehezebb volt most, mint eddig bármikor, hiszen mindenhová tizenöt embert lehetett nevezni, az olimpián viszont tizenhárom a limit” – nyilatkozott a szövetségi kapitány, aki elárulta, az elmúlt évek világversenyein kialakult játékrendszerhez igazodik a keret, döntésében pedig a korábbi eseményeken mutatott teljesítmény is számított valamelyest, de természetesen a legfrissebb benyomások is sokat jelentettek.

A csapatban egyetlenként olimpiai bajnok Varga Dénes párizsi szereplésével beállítja Gyarmati Dezső (1948-1964) és Benedek Tibor (1992-2008) magyar csúcsát, mivel ez lesz az ötödik olimpiája.

Hárai Balázs negyedszer készülhet, Vámos Márton, Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián harmadszor vehet részt ötkarikás játékokon. Ugyanakkor öt olimpiai újonc is van a keretben: Molnár Erik, Nagy Ádám, Fekete Gergő, Vigvári Vince és Bányai Márk.

A csapat jövő csütörtöktől szombatig a Domino Trans Kupán szerepel a Margitszigeten, ahol a francia, az olasz és a japán válogatottal mérkőzik, aztán az olaszokkal készül Szicílián és a spanyolokkal Barcelonában, majd július 25-én indul Párizsba. Az olimpián a válogatott július 28-án vívja első csoportmérkőzését a házigazda franciák ellen, majd a spanyolok, a japánok, az ausztrálok és a szerbek következnek.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik