Sport

Jogvédők támadják a holland olimpikont, akit pedofíliáért és szexuális erőszak miatt egyszer már elítéltek

EVARISTO SA / AFP
Steven Van de Velde (jobbra) kvalifikálta magát az olimpiára, de jogvédő szervezetek miatt hiba lenne megengedni neki a részvételt
EVARISTO SA / AFP
Steven Van de Velde (jobbra) kvalifikálta magát az olimpiára, de jogvédő szervezetek miatt hiba lenne megengedni neki a részvételt
Néhány napja átsöpört a világsajtón a hír, hogy ott lesz a párizsi olimpián Steven van de Velde holland strandröplabdázó, akit nyolc éve egy 12 éves brit lány megerőszakolásáért ítéltek el. Ugyan a Holland Röplabda Szövetség és a helyi olimpiai bizottság közös közleményben állt ki mellette, jogvédő szervezetek ugyanakkor felháborodottan jelezték, ilyen embernek nincsen helye a játékokon.

A 29 éves Steven van de Velde 2016-ban elcsábított, leitatott és megerőszakolt egy 12 éves brit lányt. A bíróság négy év börtönre ítélte, amelyből egyet le is töltött – ugyanakkor a neve élete végéig szerepel az Egyesült Királyság szexuális bűnözőket összegző nyilvántartásában.

Később visszatért a sportágához, és 2018 óta vesz részt nemzetközi versenyeken.

A hollandok döntése, miszerint a sportoló ott lehet az olimpiai strandröplabda-válogatottban, nemzetközi felzúdulást keltett. A Holland Röplabda Szövetség és a helyi olimpiai bizottság közös közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozták, hogy szakértők véleménye szerint nulla a visszaesés lehetősége.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a játékos évek óta szerepel nemzetközi versenyeken, és a szabadulása után szakszerű kezelést kért és kapott.

Miután a játékos tudomást szerzett a kiválasztása körüli vitáról, nyilatkozataiban úgy fogalmazott, megérti, hogy a legnagyobb sportesemény előestéjén ez felkeltheti a nemzetközi média figyelmét. Ugyanakkor mély sajnálatát fejezte ki a nyolc évvel ezelőtti bűncselekmény miatt, amelyet élete legnagyobb hibájának nevezett.

Nem szabad a szőnyeg alá söpörni

A nemzetközi felháborodás valóban óriási, a Change.org online platformon petíció indult, amely követeli a holland kizárását a párizsi játékokról (ezt cikkünk megírásának pillanatában már 21 ezren írtak alá).

Felszólítom a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy tiltsa el Steven Van de Veldét, mert elítélt gyermekerőszakoló. Becsapott egy 12 éves lányt a Facebookon, hogy találkozzon vele és megerőszakolhassa.

Négy év börtönbüntetésre ítélték, de csak 12 hónapot töltött le, míg egy ártatlan lánynak súlyos traumával kell élnie a hátralévő életet. Van De Velde piszkos múltját nem szabad a szőnyeg alá söpörni, és nem lehet a siker szimbóluma egy olyan rangos eseményen, mint az olimpiai játékok. Ez nem csak egy személyről szól, hanem az olimpiai játékok globális imázsáról és arról, hogy milyen társadalomban szeretnénk élni” – írta a petíció benyújtója, Lauren Muir.

Sara Alaoui, az amszterdami Safe Space Club (amely olyan nőkből áll, akik maguk is átéltek a szexuális erőszakot) alapítója és igazgatója azt mondta a New York Timesnak, hogy a sportoló részvétele teljesen érthetetlen a MeToo-botrány után.

A szexuális bűncselekmények áldozatait támogató brit szervezet, a Survivors Trust számára ez újabb bizonyítéka annak, hogy „megdöbbentő toleranciánk van a gyermekek szexuális zaklatásával szemben”.

A lelkiismeret-furdalás és az empátia hiánya az áldozat irányába megdöbbentő. Mélységesen felkavaró megengedni, hogy egy ilyen embert a fiatalok elé állítsunk, mint sportolót, akire felnézhetnek.

Kiváltság és nem jog

A United States Center for SafeSport nonprofit szervezet – amelyet azért hoztak létre, hogy csökkentsék a kiskorúak és sportolók szexuális zaklatását az olimpiai sportágakban az Egyesült Államokban – vezérigazgatója, Ju’Riese Colon úgy fogalmazott, mélyen aggódik amiatt, hogy valaki, akit kiskorúak szexuális zaklatásáért elítéltek, részt vehet a 2024-es olimpián.

„A részvétel kiváltság, nem jog” – mondta.

Ann Olivarius, egy szexuális zaklatásra és bántalmazásra specializálódott amerikai-brit ügyvéd azt írta, úgy tűnik, ennyit jelent egy gyermek elleni nemi erőszak, ha igazán jó vagy a sportban.

„A lelkiismeret-furdalás hiánya, illetve annak a bizonygatása, hogy őt nem lehet hibáztatni, mélyen aggaszt. Ez egy klasszikus pedofil érv.”

Steven van de Velde és párja, Matthew Immers egyike annak a két holland duónak, amely kvalifikálta magát a július 26-án kezdődő olimpiai strandröplabda-versenyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik