Sport

Hosszú Katinkáék cápadresszes rekordját döntötte meg a magyar váltó, Eb-aranyt ért

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI

A Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres női gyorsváltó országos csúccsal arany-, Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna és Sárkány Zalán bronzérmes lett szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

A váltó 3:36.77 perces idővel nyerte a döntőt, ezzel a 2009-es római cáparuhás 3:37.64-es, a Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka négyes által tartott rekordot adta át a múltnak.

„Hálás vagyok a lányoknak, hogy ilyen ajándékot adtak nekem 30 évesen, én abban bíztam, hogy majd az olimpián úszunk országos csúcsot, de remélem, ott újra sikerül, mert szeretnénk még javulni” – mondta Senánszky Petra.

A délelőtti előfutamok során a 15 éves Jackl – aki az áprilisi országos bajnokságon nagyszerű idővel (4:34.98 perc) ugrotta meg az olimpiai szintet – magasan a legjobb idővel végzett az élen, így pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki döntőjének rögtön favoritként vágott neki a 400 vegyesnek. A rekordot jelentő 11. Eb-jén szereplő, 35 esztendős Jakabos az előfutamban olyan időt úszott (4:41.31), amivel akár célba is vehette volna az ötkarikás szintet (4:38.53).

A döntőben, pillangón az izraeli Anastasia Gorbenko másfél testhosszat vert a mezőnyre, háton azonban Jackl már 150 méternél megelőzte riválisát, és féltávnál két és fél méter volt az előnye. Mellen Gorbenko visszaelőzött, Jakabos pedig a harmadik helyen tempózott. A gyorsra Jackl négy méter hátránnyal fordult rá, a különbség pedig csak nőtt. A két magyar így az ezüst- és bronzéremért harcolt egymással, Jackl végül 4:38.96 perccel második, Jakabos pedig 4:40.24-gyel harmadik lett.

Jakabos elmondta, nem gondolta volna, hogy a délelőtti idejét felül tudja múlni, de egy tűnik, jó állapotban van, ez pedig fő száma, a 200 méter pillangó előtt nem rossz. Elárulta, a futam előtt fiatal honfitársa azt mondta neki: „csak legyen vége”.

Én rászóltam, hogy ne gondolkodjon így, mert én ezt éreztem tíz évig.

Sárkány Zalán 800 gyorson lett bronzérmes. A keddi előfutamban egyéni csúccsal (7:50.36 perc) teljesítette az olimpiai szintet, a fináléban pedig még tovább tudott faragni idejéből, 7:49.29-cel csapott célba.

Kapcsolódó
„Értetlenül állok az egész előtt” – egyéni csúccsal Eb-ezüstérmes Németh Nándor
Németh Nándor egyéni csúccsal ezüstérmet nyert szerdán 100 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik