Sport

Az Eb-n duplázó Csipes Tamara: Mindig saját magadat kell legyőzni

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A magyar versenyzők tovább halmozzák az érmeket a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

A múlt heti válogató és szétlövés megnyerésével Eb-keretbe és olimpiai csapatba került Kiss Ágnes és Nagy Bianka szegediként duplán hazai pályán versenyzett a Maty-éren, és alaposan meg is hálálták a közönségnek a bíztatást. Bár az 500 méternek az azonos oldalon evező spanyolok vágtak neki a leggyorsabban, a magyarok 250 méternél megelőzték őket és a hajrához érkezve tisztán vezettek. Az utolsó métereken aztán a 18 éves Kiss és a 23 éves Nagy némileg elfáradt, de az előnyük kitartott a célig, így újabb hazai aranyérmet ünnepelhettek a szurkolók.

Ehhez a számhoz hasonlóan a női kajak négyesek versenyében is hét hajó szállt vízre, köztük a Pupp Noémi, Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység. A hazai kvartett jól osztotta be az erejét, az óvatos kezdés után a hajrához közeledve már az ő hajójuk orra volt legelöl, és végül a lengyelek és a norvégok előtt mintegy fél hajóhossz előnnyel beérve magabiztos győzelmet arattak.

A négyesnek az a lényege, hogy mindenki ki tudja magát evezni, hogy összehangolva kijöjjön az, amit egyesben tudunk. És ez most sikerült

– mondta a négyesben kétszeres olimpiai bajnok Csipes, hozzátéve: nem tudják, hogy ez világszinten mire lehet elég, de ő nagyon büszke erre a csapatra.

Az egyes győzelméről szólva az MTI-nek kifejtette: felnőtt korosztályban ez az első sikere világversenyen K-1 500 méteren.

Mindig saját magadat kell legyőzni, minden pályán, de azért mérem magam Emma Jörgensenhez, mert ő egy jó útmutató, hogy hol tartok a nemzetközi mezőnyben. Európa-bajnokként számomra mentális előny, hogy elhiggyem, Tokió után ismét meg tudom csinálni a dobogót majd az olimpián, talán még az aranyérmet is. Más, amikor az ember úgy megy ki, hogy egytől ötig bármi lehet, és más, amikor úgy, hogy igenis én ezt meg akarom nyerni

– nyilatkozott a már Párizsra is készülő Csipes Tamara, aki elárulta: az egyes és a négyes közötti bő egy órát pihenéssel töltötte és nagyon fegyelmezetten próbált csak a versenyre összpontosítani, ezzel is modellezve az olimpián majd rá váró körülményeket.

A női kajaknégyes az elmúlt hetekben azért került a hírekbe, mert a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta verbális molesztálással vádolta meg Csipes Ferencet, Csipes Tamara apját és a válogatott edzőjét, aki helyett a klubja, a Budapest Honvéd kért végül bocsánatot, a szövetség pedig lezárta az ügyet. Kozák Csipessel párosban is versenyzett, és a négyes tagja is volt, de az ügy kirobbanása után, a legutóbbi válogatón csak egyesben indult, ahol hatodik lett.

Kapcsolódó
Csipes Ferenc Kozák Danutáról: Tisztelem, hogy két gyerek után visszatért, de az igazságtalan, hogy Tamara farvizén akart kijutni az olimpiára
Az edző elismerte, hogy vállalhatatlan sértést vágott Kozák Danuta fejéhez, de szerinte szó sem volt molesztálásról, pláne nem abúzusról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik