Sport

Szédületesen nagy meccsen verte Zverevet, Alcaraz nyerte a Roland Garrost

Tim Goode / Getty Images
Tim Goode / Getty Images

Pályafutása során három különböző borításon is Grand Slam-tornát nyert Carlos Alcaraz, aki a 2022-es US Open-sikere, majd a tavalyi wimbledoni győzelme után ezúttal salakon, a Roland Garroson győzött. A 21 éves spanyol szetthátrányból fordítva, öt játszmában, négy óra húsz perc játékot követően verte Alexander Zverevet.

Alighanem a tét nagyságát jelzi, hogy amolyan brékpartival indult a mérkőzés, először Alcaraz vette el ellenfele adogatását, majd Zverev nyert pontot fogadóként. Kiegyenesedett ezután a mérkőzés, jöttek az adogatópontok is, majd 2-2-nél Alcaraz ismét brékelőnybe került, hogy aztán Zverev a szettet is elbukja később egy szervagémje során.

A második játszma egy maratoni gémmel indult, amit Alcaraz nyert meg, úgy tűnt, hogy ez a későbbiekben lélektani előnyt jelenthet számára, már csak azért is, mert három bréklabdát is hárított. 2-2 után ugyanakkor dadogni kezdett a spanyol játéka, Zverev pedig ez tökéletesen használta ki, így váratlanul simán egyenlített 6-2-vel.

A harmadik szett rendkívül fordulatos volt. Zverev magabiztosan kezdett, majd 2-3-nál hirtelen semmire veszítette el az adogatását, ekkor Alcaraznál volt a momemtum, aki ellépett 5-2-re, sőt fogadóként is két labdára került a szettgyőzelemtől. Innentől kezdve mintha fókuszát veszítette volna a spanyol, riválisa pedig előbb egyenlített, majd 6-5-re már vezetett. Alcaraz rendezte a sorokat a következő gémre, de a német így is megnyerte a szettet és egy játszmára került a Roland Garros győzelemtől.

Alcaraz azonban maradt annál a ritmusnál, amit az előző szett végén megtalált, magabiztosan adogatott, mellette fogadóként is remekelt, így hamar 4-0-s előnybe került. A következő gémet ugyanakkor adogatóként veszítette el, utána ráadásul ápolni kellett, ekkor látszott először, hogy a bal combja be van kötve. Ez aztán a folytatásban nem annyira látszott meg rajta, parádés labdameneteket is nyerve húzta be végül 6-1-gyel a negyedik szettet.

Zverev nagyon koncentráltan kezdte a mindent eldöntő játszmát, épp ezért volt némiképp váratlan, hogy aztán 1-1-nél elveszítette a saját adogatását. A következő játékban semmi-negyvenre vezetett a német, ám egy mérkőzésvezetői döntés – miszerint Alcaraz újra elsőt adogathatott egy véleményes helyet után – megfogta, a spanyol végül hozta a saját szerváját. Ezután két maratoni játék következett, Zverev előbb meccsben maradt, majd kis híján kiegyenlített, de Alcaraz egészen elképesztő labdamenet után megőrizte brékelőnyét. Ezt követően semmire elvette német ellenfele adogatását, az utolsó gémet pedig mesterien menedzselte, és az első meccslabdáját kihasználva megnyerte a döntőt.

Bár Novak Djokovic sérülés miatt fejezte be idő előtt ezt a Garrost, de idén az Australian Opent Jannik Sinner nyerte, a Roland Garrost pedig Carlos Alcaraz, azaz alighanem épp a régóta emlegetett generációváltás zajlik a szemünk előtt.

Roland Garros, döntő

Carlos Alcaraz (spanyol, 3.) – Alexander Zverev (német, 4.) 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik