Sport

Az utolsó körig az élen állt, Eb-ezüstöt nyert a kalapácsvető Halász Bence

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Halász Bence messze túlszárnyalva idei legjobbját ezüstérmet nyert kalapácsvetésben vasárnap a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon, melyen az utolsó sorozatban dobta őt le az élről a címvédő Wojciech Nowicki.

A szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmese küzdelmes időszak után érkezett az olasz fővárosba. A szezon elején ugyanis nem jöttek a tőle megszokott jó eredmények. Aztán a május végi, budapesti nemzetközi viadalon 77,77 méterig jutott, majd már az Eb-n, a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban.

A finálé az idén már 80 méter közelébe került francia Yann Chaussinand 78,37 méteres dobásával kezdődött, majd következett a magyar klasszis, akinek nyitókísérlete rövidre, mindössze 72,74 méteresre sikerült. Az első kör után a lengyelek olimpiai bajnoka, a címvédő Nowicki vezetett 78,61-gyel, Halász pedig a hetedik helyen állt.

Kovács Tamás / MTI

A folytatásra aztán összekapta magát, és az elsőnél lényegesen összeszedettebb kísérlettel, idei legjobbját megjavítva 77,99 méterig jutott, ezzel előrelépett. Nowicki azonban közben 80,14-es dobással megerősítette vezető helyét, illetve az ukrán Mihajlo Kohan (78,45 m) és a német Merlin Hummel (78,85 m) is elé került.

Halász Bence ugyanakkor nem ijedt meg a riválisok jó dobásaitól és harmadikra tovább javult, 78,55-re javított, majd aztán a negyedik körben egy egészen parádés dobással rukkolt ki:

a kezéből 80,49 méterig repült a kalapács, amivel átvette a vezetést.

A verseny végig kiélezett volt, a magyar dobó nem nyugodhatott meg, hiszen Nowicki 35, Kohan pedig – 80,10-es harmadik dobásával – 39 centivel volt csak mögötte. Ráadásul ötödikre Kohan 80,18-ra javított és megelőzte Nowickit, Halász Bence pedig a hálóba vágta a szert.

Az utolsó sorozatban aztán Kohan nem tudott megújulni, Nowicki viszont ismét bizonyította klasszisát, 80,95 méteres dobással az élre került és végül megnyerte a versenyt, mivel Halász Bence nem javított. Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatokban veszítette el az aranyérmet, Halász láthatóan nagyon elégedett és boldog volt, széles mosollyal az arcán ünnepelte ezüstjét. Ez volt a magyar küldöttség első érme a római Eb-n.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Halász ugyancsak Nowicki mögött lett második.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik