Sport

Eltékozolta tenisztehetségét és bűnözővé vált? – hetek óta keresik Camila Giorgit

Adam Pretty / Getty Images
Hol lehet Camila Giorgi?
Adam Pretty / Getty Images
Hol lehet Camila Giorgi?
Hetek óta izgalomban tartja a sportvilágot egy egykori világranglista 26., wimbledoni negyeddöntős teniszező, Camila Giorgi rejtélyes eltűnése. A sportolót március közepén látták legutóbb, amikor a miami tornán súlyos vereséget szenvedett és kiesett. Azóta inkább bűnözőként tekinthetünk rá, állítólag keresi az adóhatóság, a vicenzai ügyészség, illetve főbérlője, akinek kirabolta a házát. Agatha Christie dörzsölné a tenyerét egy ilyen titokzatos sztori hallatán.

Giorgi 1991. december 30-án született, és elég gyorsan kikötött a teniszsport mellett. 2009-ben megnyerte első ITF-címét Katowicében, 2010-ben elindult élete első Grand Slam-tornájának selejtezőjében (az US Openen), a 2011-es wimbledoni bajnokságon pedig már a főtáblán debütált.

Egy évvel később Wimbledonban már negyeddöntős volt, bekerült a top100-ba, majd kissé váratlanul fontolgatni kezdte, hogy Izraelbe költözve új színekben folytassa. Végül maradt olasz állampolgár, 2014-ben pedig eljött a nagy áttörés, hiszen két WTA-tornán is döntős volt, igaz, Katowicében és Linzben is kikapott), és már a legjobb 50 között jegyezték.

2015-ben megnyerte élete első nagy tornáját ‘s-Hertogenboschban, így immáron a top30-ban jegyezték, de onnan nem tudott igazán feljebb lépni. Legközelebb 2018-ban járt ilyen magasságban, amikor Wimbledonban negyeddöntőt vívhatott és csak Serena Williams tudta megállítani, illetve abban az évben nyert ismét WTA-tornát, ezúttal Linzben.

Daniel Leal / AFP

A pályafutása során végül összesen négy WTA-tornát nyert meg (az utóbbi kettőt Montrealban, 2021-ben, illetve Méridában, 2023-ban), hat másik alkalommal pedig döntőt vívhatott.

Kikapott, majd eltűnt

Idén hat tornán indult, Adelaide-ben, Melbourne-ben és Linzben az első, Brisbane-ben, Indian Wellsben és Miamiban a második fordulóban esett ki. Utolsó mérkőzését március 18-án, Iga Swiatek ellen vívta (6:1, 6:1-es vereséget szenvedett), majd szőrén szálán eltűnt.

Május elején már nem szerepelt aktív teniszezőként a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA) honlapján, a WTA hiába kereste a megszokott csatornákon, minden telefont – a sajátját, az édesapjáét, valamint a testvérei, Leandro és Amadeus készülékeit – kikapcsoltan találtak.

A Corriere della Sera azt írta, a vicenzai ügyészség hamis koronavírus elleni oltási igazolások kiállításával vádolt meg egy orvost, akinél a beteglistán felbukkant Giorgi neve is. A doktort, Daniela Grillone-t 2022 februárjában tartóztatták le, ő pedig vallomásában azt állította, hogy Girogi hamis oltási bizonyítvány beszerzéséről kérdezte őt. Az orvos azt is elmondta, hogy a teniszező és családtagjai közül senki sem kapta meg az oltást.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

(@camila_giorgi_official) által megosztott bejegyzés

A La Gazzetta dello Sport szerint a pályafutása során csaknem 6 és fél millió dollárt kereső sportolónak vitája lehet az adóhivatallal is.
Emellett már csak hab a tortán, hogy a La Repubblica szerint a teniszező egy Toszkánában bérelt villát egyszerűen kirabolt: a perzsaszőnyegektől kezdve egy féltonnás antik asztalig mindent ellopott.

Nem beszélve a hat hónap kifizetetlen lakbérről.

Azt hittem, ha egy jól ismert sztárnak adod ki a házad, akkor biztonságban vagy. De ennél rosszabb nem is lehetett volna

– mondta a névtelenségbe burkolózó főbérlő, aki szerint a kár százezer euró lehet.

Nem tenisz, munka

Ugyan fel-felbukkannak Giorgi bejegyzései a közösségi oldalain, azt sem tudni, ezeket ő teszi közzé vagy valaki más. Egyelőre eltűntnek tekintik, de a Bild most azt írta róla, az Egyesült Államokban, San Diegóban lehet.

A német bulvárlap szerint az a tény, hogy Giorgi az elmúlt napokban többször is életjelet adott magáról az Instagramon keresztül, nyugodtan tekinthető provokációnak. Ügyvédjei, Federico Marini és Cristian Carmelo Nicotra azt mondták, védencük hamarosan visszatér Olaszországba, és tájékoztatni fogja az illetékes hatóságokat.

Brennan Asplen / Getty Images via AFP

De Giorgi egész pályafutása során furcsa jelenség volt. Egykor egy Bild-interjúban kifejtette, hogy egyrészt zsidó, de nem izgatja a vallás, másrészt teniszező, akit nem érdekel a tenisz:

Ez csak egy munka számomra

– jelentette ki.

Tökéletes inkognitóban tartotta magánéletét is, mert se barátról, se barátnőről nem derült ki semmi. Valljuk be, a paparazzik országában ez szinte csoda.

A fehérneműben posztolt buja képek persze nem véletlenek, hiszen megalapította saját divatmárkáját (Giomila), amelyben édesanyja, Claudia ruhatervezéssel segített. A cég honlapja továbbra is elérhető…

Megatehetségből bűnöző?

Az olasz szövetség elnöke, Angelo Binaghi szerint Giorgi olyan karriert futhatott volna be, mint a 22 éves Jannik Sinner, aki januárban megnyerte pályafutása első Grand Slam-tornáját, az Australian Opent.

Bármilyen kiváló eredményeket is ért el, tízszer több tehetséggel rendelkezett annál. De a keserűség mindig ott volt Giorgi pályafutásában. Sinner edzői stábjával nem a top30-ba, hanem a csúcsra érhetett volna.

Egy olyan tehetséget, mint Giorgi, a világ legjobb szakembereivel kellett volna körülvenni, de ez nem történt meg” – mondta.

De nem elég, hogy nem a legjobbat kapta, túlságosan is bízott édesapjában – ez mai szemmel nézve valószínűleg hiba volt. Sergio nehéz eset, adóproblémái mellett fegyelmezetlenségéről is cikkezett a sajtó, hiszen a 2022-es francia nyílt teniszbajnokságon a nézőtérről sértegetett egy játékvezetőt. De előfordult, hogy egyszerűen rágyújtott a lelátón egy cigarettára.

Embertelen álarc mögött

Camila 26 évesen vonult vissza, annak ellenére, hogy apja, Sergio, minden konkrét igazolás nélkül azt hangoztatta, hogy lánya világelső lehet. A Gazzetta egy cikkében azt írta, ezt a pszichológiában Dunning-Kruger hatásnak nevezik, amikor a korlátozott képességekkel rendelkező egyének hajlamosak túlbecsülni magukat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

(@camila_giorgi_official) által megosztott bejegyzés

Ugyanakkor a lap azt is állítja, Camilát lelkileg padlóra küldte – és talán ott is hagyta – testvére, Antonella elvesztése, aki 2011-ben egy párizsi autóbalesetben halt meg.

„Az ilyen jellegű gyászok feldolgozása hosszú és sokrétű út: az egyik út éppen az önmagába zárkózás lehet, hogy így védje magát a fájdalomtól” – magyarázta a cikk, hozzátéve, hogy a provokáció, sznobizmus, implicit agresszió hármas attitűdje hozzájárult ahhoz, hogy még jobban elszigetelődjék.

Ezért adott ritkán interjút, így nem osztotta meg a nyilvánossággal a pályán kívüli életét. Szinte embertelen álarcot mutatott, mintha az érzelmek olyan aknamezőn lennének, amelyet minden áron el kell kerülnie.

Kapcsolódó
Kirabolta a bérelt házát a nyomtalanul eltűnt teniszező
Camila Giorgi története egyre zavarosabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik