Sport

11 évesen stroke-ja volt, most a párizsi paralimpiára készül

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
„A diákolimpia városi mérkőzéseire készülünk” – mondta a technika tanár a délutáni szakkörös fociedzés előtt, majd a vele egy vonalban felsorakozó gyerekeknek kiosztotta a labdákat. Már vagy egy órája gyakoroltak az iskola tornatermében, amikor az egyik ötödikes kislány fejébe hirtelen borzasztóan belenyilallt valami. Aztán még egyszer, meg még egyszer, leírhatatlanul zavaró módon egyre sűrűbben. A látása egyszerre darabossá, a felé jövő mondatok hangfoszlányokká váltak. Elkezdett ingázni az ébrenlét és az eszméletvesztés között, majd végképp elsötétült minden.

Ekler Luca másnap reggel a kórházban tért magához. Megpróbált felülni, ám a bal lába meg sem moccant, a bal karját sem tudta megmozdítani, az arca baloldala is furcsán viselkedett. Elvétve üt meg a guta egy tizenegy éves kislányt, Lucának mégis stroke-ja volt. Mindez 2009-ben történt. Azóta a bal kezén az ujjait nem tudja kinyújtani, az izmok megrövidültek, emiatt a vállában is kötöttség alakult ki, míg a lábával a finommozgásokat nehezebben tudja megoldani.

Tizenkét évvel később Ekler Luca a T38-as kategória távolugró versenyében aranyérmet nyert a tokiói paralimpián.

Nem csoda, ha az paralimpiai bajnoki címe mellett az elmúlt években hat világbajnoki és három Európa-bajnoki aranyérmet szerző sportolónő amikor meglátja a paralimpia jelképét, a szavak, amelyek először eszébe jutnak róla az újrakezdés és a lehetőség.

„Ilyenkor mindig az fut át rajtam, hogy számunkra a változás a sporttal kezdődik, általa nyílik ki egy új világ, ahol új embereket, barátokat ismerhetünk meg. Esetemben a szerzett trauma egyben egyfajta motivációt jelentett az újrakezdéshez, de a sérülten született társaim is egy olyan közösségbe kerülhettek, ahol hozzánk hasonló emberek hasonló célokért küzdenek. Személyesen életemben az atlétika új lehetőséget jelentett, a salakos futópálya, a távolugrógödör pedig helyszínt, ahol kiteljesedhetek” – fogalmazott Luca, amikor elé tettük a központi pont körül forgó piros, kék, zöld agitót, a föld minden tájáról összesereglett sportolókat jelképező paralimpiai logót.

Az évek alatt a Testnevelési Egyetemen két diplomát szerző, ma már ott oktató atléta az első paralimpiájára úgy emlékszik, hogy „Az a pillanat, amikor Tokióban kiléphettem a pályára, majd ott versenyezhettem, életem eddigi legkedvesebb emléke.” Hogy miért? „Mert beteljesíthettem az álmomat.”

A Párizsba a távolugrás címvédőjeként, de emellett 100-, 200-, és 400 méteres síkfutásban is kvótát szerző, éremeséllyel rajthoz álló 25 éves sportolónő úgy érzi, második paralimpiájára felkészültebben utazik majd, mint az elsőre.

„Eredmények tekintetében többet várok magamtól. Miközben távolugrásban is haladtunk tovább, a futószámokban felkészültebb lettem, és az a versenyrutin is sokat számít, amit az elmúlt 4-5 év sporteseményein megszereztem. A két paralimpia között az is jelentős, számomra különösen extra erőt, motiváció adó különbség, hogy Tokióban a covid miatt nem lehettek nézők, Párizsban ellenben nézők előtt versenyzünk majd, ott lehet a barátom, a családom. A paralimpiát közös élményként élhetjük meg” – számolt be várakozásairól Ekler Luca.

A 17. paralimpiai játékok augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg Párizsban és 22 sportág 549 versenyszámában osztanak majd érmeket.

Szponzorált tartalom

Felkészültél a legjobbakra? Vigyázz, Párizs, rajt!

Az Allianz a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok világszintű biztosítási partnere.

Állj készen! | Allianz Hungária

 

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik