Sport

Nem úszta meg a börtönt a luxusórákat elfogadó és prostizó norvég sportvezető

BARBARA GINDL / APA / AFP
Anders Besseberget a kora ellenére sem kímélték meg a börtöntől
BARBARA GINDL / APA / AFP
Anders Besseberget a kora ellenére sem kímélték meg a börtöntől
Egy norvég bíróság ítéletet hozott Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) volt vezetőjének, Anders Bessebergnek a korrupciós ügyben – a 78 éves sportvezetőnek három évet kell börtönben töltenie.

A Besseberg-ügy 6 évig húzódott, amint arról a 24.hu is beszámolt, a Nemzetközi Biatlon Szövetség elnökeként 26 éven keresztül dolgozó sportvezető 2018-ban mondott le korrupciós vádak miatt.

A Norvégia gazdasági és környezetvédelmi bűncselekményekkel foglalkozó ügyészsége, az Ökokrim által írt vádiratban luxusórák, vadászkirándulások és prostituáltak szerepeltek, míg az ügy középpontjában az orosz sport és a dopping állt.

Állítólag a sportvezető az oroszok javára próbálta befolyásolni a szövetség doppingellenes munkáját és döntéseivel folyamatosan az orosz érdekeket szolgálta, ehhez pedig éveken át különböző ajándékokat fogadott el.

A januárban megkezdődött tárgyalássorozat pénteken ért véget, Besseberget akár 10 év börtönre is ítélhették volna nagyszabású korrupcióért. Végül az ügyészség 3 év 7 hónap börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a buskerudi tartományi bíróság ítélete enyhébb volt, beérte három év és egy hónap börtönnel.

A büntetés részeként 1,41 millió korona (mintegy 130 ezer dollár) elkobzását is kirótta.

Besseberg fellebbezett a döntés ellen, azt mondta, csalódott és meglepte az ítélet, valamint néhány indoklás.

Az ítélettel és az indoklással kategorikusan nem értünk egyet. Csodálkozunk, hogy egyáltalán nem hittek neki. Csak azt veszik figyelembe, ami ellene szólt, a mellette szóló érveléseket nem

– bosszankodott ügyvédje, Mikkel Toft Giemse.

Kapcsolódó
Medvevadászattal és 16 éves prostituálttal csalhatták csapdába az oroszok a biatlonelnököt
A 77 éves Anders Besseberg ellen az öt éve nyomoz a rendőrség, tárgyalása január 9-én kezdődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik