Sport

Medvevadászattal és 16 éves prostituálttal csalhatták csapdába az oroszok a biatlonelnököt

BARBARA GINDL / APA / AFP
Anders Besseberg ellen öt éve folyik rendőrségi nyomozás
BARBARA GINDL / APA / AFP
Anders Besseberg ellen öt éve folyik rendőrségi nyomozás

26 éven keresztül a Nemzetközi Biatlon Szövetség elnökeként dolgozott, ám 2018-ban hogy korrupciós vádak miatt lemondott posztjáról Anders Besseberg. A svéd sportvezetővel kapcsolatban idén tavasszal megszületett az ügyészségi határozat is, miszerint döntéseivel folyamatosan az orosz érdekeket szolgálta, ehhez pedig éveken át különböző ajándékokat – drága órákat, vadászutakat, és prostituáltakat – fogadott el.

Besseberg 1988-ban lett a nemzetközi szövetség alelnöke lett, négy évvel később, 1992-ben vette át a vezetői posztot az orosz Igor Novikovtól. Irányítása alatt a biatlon az egyik legfontosabb téli sportággá fejlődött. 2014-ben már szeretett volna visszavonulni, végül azért indult újra, nehogy az orosz Alekszandr Tyihonov kerüljön a helyére.

Ezt követően kerültek napvilágra a korrupciós vádak, amelyek hatására 2018. április 12-én lemondott.

A 77 éves Besseberg mellett most a szövetség szponzorának, a DNK Banknak szponzorációs vezetője, Jacob Lund állt ki, aki szerint csupán egy hatalmi harc részeként álltak bosszút rajta.

A Norvégia gazdasági és környezetvédelmi bűncselekményekkel foglalkozó ügyészsége, az Ökokrim által írt vádiratban luxusórák, vadászkirándulások és prostituáltak szerepeltek, míg az ügy középpontjában az orosz sport és a dopping áll (állítólag a sportvezető az oroszok javára próbálta befolyásolni a szövetség doppingellenes munkáját). A tárgyalás január 9-én kezdődik.

Az órák és a prostituáltak gyanúsak, deAnders nem az a típus

mondta Lund, aki szerint Besseberget egyszerűen csapdába csalták.

Egy konkrét példát is megemlített a Besseberg és Tyihonov hatalmi harcának szemléltetésére.

Egy oroszországi világbajnokság zárónapján a svéd sportvezető meghívást kapott egy helikopteres medve- és rénszarvasvadászatra Szibériába, a társasághoz Tyihonov, egy helyi politikus és számos más orosz hatalmi személyiség csatlakozott.

„És egy 16 éves ukrán prostituált is, sok láda vodkával és borral egyetemben. Az egész egy csapda volt, Tyihonov az állását akarta” – állította Lund.

A sztorit később is felkapták: azt mondták, hogy Anders a medvevadászatot és a bulizást előtérbe helyezte a biatlon helyett. A játék része volt mindez.

Szerinte az öt évig tartó rendőrségi nyomozás és a közelgő tárgyalás megviselte a 77 éves Besseberget, de Lund abban bízik, hogy régi barátja nem követett el semmi bűnt.

Kapcsolódó
Gyanús orosz kapcsolatai miatt mondott le a sportvezető
Két nappal ezelőtt házkutatást tartottak nála, most inkább távozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik