Élő Sport

Edzésnek is gyenge volt, kiütéssel kezdte az olimpiai selejtezőt a női kéziválogatott

Illyés Tibor / MTI
Simon Petra, Pásztor Noémi és a brit Daniella Davies csatája
Illyés Tibor / MTI
Simon Petra, Pásztor Noémi és a brit Daniella Davies csatája
Története során először csapott össze Nagy-Britanniával a magyar női kézilabda-válogatott, amely a papírforma szerint kötelező és rendkívül sima, 49-11-es győzelmet aratott. Folytatás pénteken Svédország ellen.

A tavalyi, Kamerun elleni világbajnoki csoportmérkőzés kifejezetten szoros, idegőrlő csatának számított ahhoz képest, amit a magyar válogatott játszott Nagy-Britanniával a debreceni olimpiai selejtező első fordulójában.

Decemberben az afrikai csapatot 39-20-ra verte Golovin Vlagyimir együttese, ám vízumproblémák miatt az együttes ezúttal nem utazhatott el Magyarországra, a nemzetközi szövetség pedig úgy döntött, a britek olyan feltörekvő nemzetnek számítanak a sportágon belül, hogy lehetőséget kell adni nekik.

Hogy ezt az IHF mire építette, nem tudni, mindenesetre vicces volt hallgatni Mark Hawkins szövetségi kapitányt, aki az M4Sport kamerája előtt elmesélte, hogy egyesével hívogatta játékosait, akik tanulmányaikat és munkájukat megszakítva vállalták a szereplést.

Ez meg is látszott a csapaton, amely a mérkőzés elején még úgy ahogy tartotta magát – volt egy meglepő, 3-0-s szériája is –, de hihetetlen mennyiségű hibát elkövetve esélyük sem volt arra, hogy megszorongassák a házigazdát.

A magyarok a félidőben 24-6-ra vezettek, végül 49-11-re nyertek – Golovin kapitány szerint ez a csata edzésnek is gyenge volt. De az is kérdés, egy 38 gólos vereség hogyan segíti a brit kézilabda fejlődését…

A 49 találat a második legtöbb, amit a magyar női válogatott valaha lőtt: 2005-ben Ausztráliát 57-9-re, míg 2006-ban Argentínát 48-19-re, 2009-ben Chilét 48-14-re verte.

A magyar válogatottra a folytatásban lényegesen nehezebb feladatok várnak: pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal találkozik a Főnix Arénában. A négyes első két helyezettje szerez kvótát a párizsi játékokra.

Kézilabda, női olimpiai selejtező, 1. csoport, 1. forduló

Magyarország – Nagy-Britannia 49-11 (24-6)
Debrecen, Főnix Aréna
v.: Lemes, Sosa (uruguayiak)
Magyarország: Szemerey, Janurik (kapusok) – Győri-Lukács 5, Klujber 5, Vámos 1, Füzi-Tóvizi 5, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5, Papp 1, Debreczeni-Klivinyi 3, Pásztor 6, Márton 4, Faluvégi 7, Kácsor 1, Bordás, Simon 4

 

Svédország – Japán 35-28 (17-13)

 

A további program, 2. forduló, péntek:
18.00: Magyarország – Svédország
20.30: Japán – Nagy-Britannia

 

3. forduló, vasárnap:
16.45: Nagy-Britannia – Svédország
19.15: Magyarország – Japán

Kapcsolódó
Golovin a britek elleni kézimeccsről: Az edzésünk intenzívebb lett volna
Zűrzavaros ellenféllel szemben nehéz bármit is gyakorolni.

6-2

Gowland a bal-, Lukács a jobbszélről pattintott a hálóba (6-2).

5-1

Vámos harcolt ki hetest, Klujber belkőtte (5-1)

4-1

Lukács most kontrából (4-1).

3-1

Klujber 3-1

2-1

Hopp-hopp, Davies betalált (2-1).

2-0

Lukácsé a második is (2-0).

1-0

Lukács szerezte az első gólt.

Büszkeség és izgatottság

„Büszkék vagyunk arra, hogy bennünk, mint fejlődő nemzetben bíznak, és részt veszünk ezen a versenyen. Mi pedig kihasználjuk a lehetőséget, hogy felbecsülhetetlen értékű tapasztalatot szerezzünk a kézilabda legmagasabb szintjén. A csapatunk fiatal, de tele van ígérettel és motivációval, ez hatalmas lehetőség lesz a fejlődés felgyorsítására. Izgatottak vagyunk a magyarországi kihívások előtt” – nyilatkozta Mark Hawkins, a britek szövetségi kapitánya.

Meglepetés…

„Meglepetésként ért minket, hogy Kamerun nem tud eljönni a selejtezőre, és az is, hogy a helyére Nagy-Britannia érkezik” – idézte a szövetség hivatalos honlapja Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányt.

Sokat nem tudunk a britekről, a névsorukat láttuk, illetve néhány videofelvételt. Nagyon fiatal átlagéletkorú csapatról van szó, nekik a céljuk nyilvánvalóan a tapasztalatszerzés, nekünk pedig a biztos győzelem és a gyakorlás.

Kamerun helyett beugró

Miután se Kamerun, se a többi felkért afrikai válogatott nem vállalta a debreceni szereplést, így a nemzetközi szövetség meglepetésre Nagy-Britanniát kérte fel. Azt a válogatottat, amely 2022 novemberében játszott legutóbb a csapat, akkor vb-selejtezőn simán kikapott a törököktől (14-39, 16-44) és kiesett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik