Sport

„Sok információ nincs róluk” – ismeretlen csapat ellen kezdi az olimpiai selejtezőt a magyar kéziválogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Golovin Vlagyimir magyar szövetségi kapitány szerint a debreceni női kézilabda olimpiai selejtezőre beugróként érkező brit válogatott ellen az a legfontosabb szerinte, hogy senki ne sérüljön meg.

Kedd este derült ki, hogy a kameruniak utazási nehézségek miatt nem vehetnek részt a magyarországi négyes tornán, melyen az első két helyezett szerez majd olimpiai kvótát. A magyarok és a nemzetközi szövetség szabadkártyájával érkező britek mellett a svédek és a japánok lépnek pályára Debrecenben csütörtökön, pénteken, illetve vasárnap.

A szövetségi kapitány az M4 Sportnak szerdán úgy nyilatkozott, tudták, hogy a kameruniaknak problémái vannak a vízumokkal, de bíztak benne, hogy megérkeznek, aztán kedden este fél tízkor derült ki, hogyan döntött a nemzetközi szövetség.

Sok információ nincs róluk [a britekről]. Szereztünk pár videót, tudjuk már a névsort, próbálunk még találni anyagot, hogy fel tudjunk készülni belőlük

– nyilatkozta szerdán.

Golovin Vlagyimir szerint a brit csapat gyengébb, mint a kameruni, de utóbbi mégis jobb lett volna, mert ismerik őket, a világbajnokságon játszottak velük, tudják, milyen erőt képviselnek. Kiemelte, nagyon fontos, hogy a nyitómérkőzésen ne történjen sérülés, a többi pedig menetrend szerint megy majd.

2022 óta (tét)meccs nélkül

Az IHF keddi döntése több ok miatt is meglepő volt, elsősorban azért, mert abban sem lehetett biztos a kézilabdavilág, hogy létezik brit válogatott. A szövetség hivatalos honlapjáról is csak annyi derült ki, hogy tétmérkőzést 2022 novemberében játszott legutóbb a csapat, akkor vb-selejtezőn simán kikapott a törököktől (14-39, 16-44) és kiesett.

Azóta a női válogatottról olyan hírek érkeztek csak, hogy 2023. május 27-én Mark Hawkinst nevezték ki szövetségi kapitánynak, és hogy a csapat tavaly novemberben Észak-Macedóniában edzőtáborozott.

Kérdéseinkkel megkerestük a brit szövetséget, szerettük volna megtudni, hogy mit szóltak az IHF döntéséhez, készen állnak-e a tornára és egyáltalán milyen keretük lesz, de választ nem kaptunk.

Ugyanakkor a honlapon a szövetség köszönetet mondott az IHF-nek, amiért ezt a hihetetlen lehetőséget biztosította a számára.

„Büszkék vagyunk arra, hogy bennünk, mint fejlődő nemzetben bíznak, és részt veszünk ezen a versenyen. Mi pedig kihasználjuk a lehetőséget, hogy felbecsülhetetlen értékű tapasztalatot szerezzünk a kézilabda legmagasabb szintjén.

A csapatunk fiatal, de tele van ígérettel és motivációval, ez hatalmas lehetőség lesz a fejlődés felgyorsítására. Izgatottak vagyunk a magyarországi kihívások előtt

– nyilatkozta Mark Hawkins.

Egy afrikai sem vállalta

A 24.hu megkereste az IHF-et, hogy megtudja, hogyan született meg ez a döntés. A nemzetközi szövetség válaszában azt jelezte, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség segítségével diplomáciai csatornákat is próbált megnyitni a kameruni delegáció kötelező magyarországi beutazási vízumainak biztosítása érdekében.

Ezek az április 8-ig tartó erőfeszítések azonban kudarcot vallottak, mivel Kamerun nem tett eleget a nagykövetség által kért dokumentumoknak. Így aztán – hogy ne háromcsapatos viadal legyen – az IHF a versenyszabályzat lehetőségével élve szabadkártyát ítélt a briteknek.

Több afrikai csapattal is felvettük a kapcsolatot, köztük a női olimpiai kvalifikációs tornán a harmadik és negyedik helyen végzett Szenegállal és a Kongói Köztársasággal, de megkerestük Tunéziát, Algériát és Egyiptomot is.

Az idő rövidsége miatt azonban nem tudták megerősíteni részvételüket, mivel ugyanazokkal a vízumproblémákkal küzdöttek. A verseny olimpiai hangulatának megőrzése érdekében az IHF végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Nagy-Britannia csapatának ítéli oda a helyet. A brit csapat az „Új piacok program” (New Markets Project) részeként az elmúlt években nagy előrelépéseket tett a férfi és női kézilabdában, és szívesen vállalta a szereplést” – áll a válaszban.

A debreceni női olimpiai selejtező programja

csütörtök:
MAGYARORSZÁG – Nagy-Britannia 15.30
Svédország-Japán 18.00

péntek:
MAGYARORSZÁG-Svédország 18.00
Japán – Nagy-Britannia 20.30

vasárnap:
Nagy-Britannia – Svédország 16.45
MAGYARORSZÁG-Japán 19.15

Kapcsolódó
Újabb magyar kézitehetség igazolt a Nantes női csapatához
Kajdon Blanka a norvégiai kalandot franciára cseréli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik