Sport

Meglepő húzás: ilyen még nem fordult elő az olimpiák történetében

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP
Meglepő bejelentéssel rukkolt elő a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics), amely 50 ezer dollárt fizet a párizsi olimpia aranyérmeseinek. Az ezüst- és bronzérmesek csak a 2028-as, Los Angeles-i játékokon kapnak pénzjutalmat.

A WA szerdán közölte, hogy 2,4 millió dollárt különített el erre a célra. A párizsi játékok atlétikai versenyein 48 számban osztanak érmeket, a szövetség pedig most azt közölte, hogy minden diadalért 50 ezer dollár jár, azaz valamennyi váltóverseny és a gyalogló vegyescsapat-viadal győztes válogatottja is ennyit kap.

Bár lehetetlen pénzben meghatározni az olimpiai érem értékét, vagy akár csak azt a munkát, elhivatottságot, áldozatot így kifejezni, ami az olimpiai szereplés eléréséhez kell, mégis fontos, hogy ezt az első lépést megtesszük most. A versenyzők által generált bevételek egy részét visszajuttatjuk azoknak, akik az olimpiát világszínvonalú eseménnyé teszik

– idézte a WA közleménye Sebastian Coe elnököt.

A szövetség azt is közölte, hogy a jutalmat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a világszervezetnek járó összegből biztosítja.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik