Sport

Hosszú és Milák visszatért: mindketten a legjobb idővel jutottak döntőbe az ob-n

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Az úszók 126. országos bajnoksága előtt egy nappal a szövetség már megjelentetett egy hírt, miszerint a nevezések terén minden létező rekord megdőlt, ugyanis több mint 500-an jelentkeztek a versenyre, ráadásul 70 külföldi is (20 országból). Azonban az ob legnagyobb híre mégiscsak az, hogy

a gyermeke születése miatt két évet kihagyó Hosszú Katinka, valamint a legutóbb a tavalyi országos bajnokságon versenyző Milák Kristóf is visszatért.

Hosszú egy interjúban nekünk is megerősítette, hogy célja a párizsi olimpia, a Rióban három aranyérmet is nyerő klasszisnak azonban egyelőre nincs még kvótája, három számban nevezett, 100 pillangón, valamint 200 és 400 vegyesen. Az ob első napján 200 vegyesen indult, és a harmadik futamba kapott besorolást, ahol a táv első felében még nagy csatában volt Barta Biankával, az utolsó 50 méterre azonban már közel 3 másodperces előnnyel fordult, amit meg is őrzött a végéig, végül 2:16.58-as idővel győzött, ami végül a legjobb volt az előfutamok során.

Kapás Boglárka is kvótáért csatázik még, ő korábban bejelentette, hogy az év végén visszavonul. Ő a harmadik legjobb idővel jutott tovább.

Jött aztán a férfiak 100 méteres gyorsúszása, azon belül is a kilencedik futam, benne Milák Kristóffal és a dohai világbajnokságon bravúros bronzot nyert Németh Nándorral. Ez volt az első olyan versenyszám, amit a korábban úszók közül többen is megvártak a medenceparton.

Hónapok óta állandó téma, milyen formában lehet az egy évet kihagyó, a nyilvánosság elől eltűnt – az olimpiai felkészülést februárban elkezdő – Milák, a Tokióban olimpiai bajnok úszó (49,02) és Németh is (49,10) is olyan időt ment már délelőtt, amivel tavaly dobogós lett volna – övék volt egyébként akkor is az első két hely, ugyanebben a sorrendben.

Ahogy korábban Hosszú, úgy Milák sem nyilatkozott az újságíróknak, míg Németh azt mondta, nem nagyon érdekli a mostani ob és a rivális körüli felhajtás, ő a maga dolgával foglalkozik.

Az első nap döntős programja – ahogyan aztán a többi versenynapon is – 17 órakor kezdődik, az éremfutamokat a Duna World közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik