Sport

RMDSZ-elnök: Vérlázító, ami a fiatal magyar tornásszal történt egy román edzőtáborban

ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
A román állami vezetők fellépését és a felelősök megbüntetését sürgette Kelemen Hunor pénteken egy magyarsága miatt bántalmazott és megalázott 15 éves sportoló ügyében.

„Eddig és ne tovább” – jelentette ki az RMDSZ elnöke pénteken közösségi oldalán közzétett videóüzenetében, arra reagálva, hogy egy 15 éves lugosi tornászt román társai brutálisan bántalmaztak egy edzőtáborban, csak azért mert magyar.

A bántalmazott fiút kikötözték, kopaszra nyírták, megverték, alkoholt itattak vele, és hamut szórtak a fejére, szexuális játékokat mímeltek vele

– részletezte Kelemen Hunor.

Mint mondta: apaként, a magyar közösség vezetőjeként elfogadhatatlannak, vérlázítónak tartja azt, ami a 15 éves lugosi magyar fiúval történt az edzőtáborban.

Úgy értékelte, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes kampánya vezetett ide, illetve az, hogy a román társadalom évek óta szó nélkül tűrte a gyűlöletkeltést.

Az RMDSZ elnöke felkérte román politikustársait és az állam vezetőit, hogy ítéljék el az esetet, mert „ezt nem lehet szó nélkül, illetve következmények nélkül hagyni, a magyarellenességet vissza kell szorítani.”

Mint mondta: az államfőtől, a miniszterelnöktől, a belügyminisztertől és az igazságügyi minisztertől vár nagyon gyorsan reagálást, a tornászszövetség országos vezetőségétől pedig a történtek kivizsgálását.

Kelemen Hunor az RMDSZ és a saját nevében sajnálatát fejezte ki a bántalmazott fiúnak és családjának, illetve segítséget ígért a jóvátételhez.

A román ifjúsági tornászválogatott resicabányai edzőtáborában történt esetet a Prosport sportújság tárta a nyilvánosság elé csütörtökön.

A lap szerint a 15 éves magyar nemzetiségű fiút két társa bántalmazta, kínzása közben pedig „ungure”-nak („te magyar!”) szólították.

A Prosport szerint a tornászszövetség – a sértett apjának állítólagos hozzájárulásával – el akarta tussolni az ügyet, amit a lap égbekiáltónak nevezett, egy olyan esetben,  amikor az ifiválogatott edzőtáborában az ország egyik sportreménységét megkínozzák és etnikai diszkriminációnak vetik alá.

A Prosport pénteki beszámolója szerint Elisabeta Lipa, a Román Nemzeti Sportügynökség vezetője hivatalos átiratban szólította fel a tornászszövetséget a resicabányai súlyos incidens kivizsgálására.

A resicabányai városi rendőrség (feljelentés híján) hivatalból indított kivizsgálást azoknak a sajtóértesüléseknek az ügyében, amelyek szerint egy resicabányai edzőtáborban egy kiskorú ütlegelést és más bántalmazást szenvedett el, illetve megfosztották őt személyi szabadságától – közölte pénteken a Krassó-Szörény megyei rendőrkapitányság.

(MTI)

Kapcsolódó
Radiátorhoz kötözve aláztak meg egy magyar nemzetiségű tornászt Romániában
A román tornász válogatott rezsitai központi edzőtáborában egy 15 éves magyar nemzetiségű sportolót elképesztő módon szégyenítettek meg társai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik