Sport

Miután csapata megnyerte az egyetemi úszóbajnokságot, távozik Kós Hubert edzője

Philip FONG / AFP
Bob Bowman a harmadik egyetemi csapatánál lesz főedző
Philip FONG / AFP
Bob Bowman a harmadik egyetemi csapatánál lesz főedző
A hétvége úszóhírének számított, hogy a világbajnok Kós Hubertet és Sárkány Zalánt is foglalkoztató Arizona State Sun Devils csapata nyerte az amerikai egyetemi bajnokságot. A sikert Bob Bowmannek köszönhette az ASU, a szakember azonban a csúcson úgy döntött, hogy távozik.

A Swimswan információja szerint kevesebb, mint 48 órával azután, hogy az Arizona történelmi bajnoki címet szerzett, Bob Bowman megtalálta a következő kihívást. A szakember mostantól a texasi egyetem (University of Texas) úszó igazgatója, valamint a helyi férficsapat vezetőedzőjeként folytatja.

Utóbbi pozíciót a legendás Eddie Reese-től vette át, aki az olimpiai válogatók után hivatalosan is befejezte 46 éves pályafutását.

Az 58 éves Bowman a fényes pályafutását Floridában kezdte, ahol a helyi egyetemen még csak asszisztensként tevékenykedett, aztán a Michigan (2005-2008) és az Arizona (2015-2024) következett.

Utóbbi helyen az alapoktól kezdve építette újjá az egyetem úszóprogramját. Azok után, hogy 2015-ben – Bowman megérkezése előtt egy hónappal – a Sun Devils pontot sem szerzett a bajnokságon, szép lassan megkezdődött a felemelkedés.

A csapat 2017-ben 100 ponttal a 16., 2022-ben 236 ponttal a 6., tavaly 460 ponttal a második lett, idén pedig történelmi eredményt elérve 523,5 pontot szerezve megnyerte a bajnokságot.

Kós Hubert ugyan egyéniben nem állhatott fel a dobogó tetejére, de csapattársa, a francia Leon Marchand (60) mellett a legtöbb pontot (48) szállította csapatának.

Kapcsolódó
„Komoly tanulságokkal szolgált ez a hétvége” – a világbajnok Kós Hubert kikapott 200 háton
De az őt és Sárkány Zalánt is foglalkoztató Arizona State Sun Devils csapata nyerte az amerikai egyetemi úszó bajnokságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik